»Ravno prav« pravih delnic

Ravno pravih delnic

Vlagatelje na delniškem trgu tudi v negotovih časih nagovarjajo uspešna globalna podjetja z dolgoročno perspektivo.

Upravljavci premoženja se radi poigravajo tako s številkami kot s črkami. Jim Cramer, znani »televizijski« finančnik, je pred približno desetimi leti ustvaril kratico F. A. A. N. G. Vsebuje najuspešnejša tehnološka podjetja: Facebook, Apple, Amazon, Netflix ter Google.

Pred kratkim so kratico osvežili v M. A. N. T. A. To naj bi bila nova delniška selekcija, ki vsebuje podjetja Microsoft, AMD, Nvidia, Tesla ter Alphabet. A kratica vključuje zgolj ameriška podjetja, zato poglejmo, ali se da z akronimom zajeti bolj globalen portfelj podjetij. V regiji nam je iz danih črk blizu beseda T. A. M. A. N. (iz turščine preneseno v srbščino pomeni ravno prav) in se odlično prileže kot kratica za delniško selekcijo. Poskusimo vključiti vanjo uspešna globalna podjetja z dolgoročno perspektivo.

Tencent

Tencent je kitajsko tehnološko podjetje, ki je razvilo številne igre ter novo kategorijo aplikacije, ki ji v tujini pravijo »super app«, po imenu wechat. Od iger sta najbolj znani PlayerUnknown’s Battlegrounds ter Fortnite, super aplikacijo wechat pa ima na svojem telefonu večina Kitajcev ter je pravzaprav hibrid med revolutom, whatsappom, Airbnbjem, Kayak.com ter facebookom. Ceno tečajnice podjetja Tencent je pred kratkim zdelala zakonodajalska »križarska vojna« proti monopolom na Kitajskem, zato je trenutno videti poceni. Na Kitajskem obstajajo sicer visoka tveganja, izhajajoča iz političnega sistema, ter visoka nihajnost zaradi »papirnatih rok« kitajskih vlagateljev.

ASML Holding

ASML Holding je nizozemsko podjetje, ki proizvaja najbolj sofisticirano litografsko tehnologijo za tiskanje najbolj naprednih mikroprocesorjev. Njihove stroje uporabljata tako Taiwan Semiconductor Manufacturing kot ameriško podjetje Intel za proizvodnjo čipov. En stroj ASML za proizvodnjo polprevodnikov stane okoli 150 milijonov ameriških dolarjev.

Moderna

Moderna je ameriško farmacevtsko podjetje, za katero ni vedel nihče, dokler se nista pojavila covid-19 ter Modernino cepivo spikevax. Moderni je uspelo razviti cepivo proti covidu v le dveh dneh ter ga spraviti na trg v manj kot enem letu. Drži, da je bil postopek za uporabo cepiva pospešen ter da trenutno vsi prihodki podjetja prihajajo od tega cepiva, a Moderna razvija še druge terapije in cepiva, ki bi lahko pomagali človeštvu, tako kot je pomagal spikevax. Trenutno imajo v zadnji fazi testiranja cepivo proti gripi, cepivo proti respiratornemu sincicijskemu virusu ter cepivo proti citomegalovirusu.

Alibaba

Kitajsko podjetje Alibaba je pravzaprav kitajski Amazon. Od ameriškega se razlikuje v dveh točkah: Alibaba na leto oskrbi več kot štirikrat več aktivnih potrošnikov kot Amazon ter ima štirikrat nižjo kapitalizacijo kot Amazon. Amazon ima sicer zelo razvito računalništvo v oblaku ter je vodilno podjetje na tem področju, se je pa tekmi v oblaku za prvo mesto pridružila tudi Alibaba. Tudi tečajnico podjetja Alibaba so zdelali prej omenjeni zakonodajni ukrepi.

Nvidia

Nvidia je supertehnološko podjetje. Razvija izjemno zmogljive grafične kartice, umetno inteligenco, metaverzum po imenu Omniverse, platforme za kvantne računalnike ter stvari, ki jih mnogi niti ne razumemo. Njihov poslovni model je pri razvijanju novih orodij usmerjen v združljivost z vsemi sektorji, prav tako pa razvijajo stvari, ki bodo v prihodnosti zagotovo postale sprejete s strani splošne javnosti in podjetij. Podjetje ima trenutno tržno kapitalizacijo okoli pol bilijona dolarjev.

Da si lažje predstavimo premike v tečajnicah omenjenih podjetij, smo sestavili indeks iz delnic T. A. M. A. N. Indeks je vsota tržnih kapitalizacij posameznih »ravno pravih« delnic.