Tehnologija se je pocenila tudi za polovico

Slika  Izpostavljeno Delo Scherianij 15052022

Analitiki menijo, da padec tehnoloških delnic pomeni konec prihodnosti, ki je še niti ni bilo.

V zadnjem mesecu so delnice večjih tehnoloških podjetij doživele močen padec: delnica družbe Apple je od začetka aprila izgubila več kot 15 odstotkov vrednosti – posledično je ameriški velikan predal primat največje družbe na svetu po tržni kapitalizaciji.
Podobno je skupina Meta (Facebook, Whatsapp in Instagram) v istem obdobju izgubila 15 odstotkov vrednosti, po tem, ko se je ta že februarja znižala za več kot četrtino. Skupina Alphabet (Google) pa je zdrsnila za skoraj 20 odstotkov.

Minusi za Netflix in Palantir

Največ vrednosti so sicer izgubile delnice družb Netflix (približno 55 odstotkov), Palantir (malenkost čez 50 odstotkov), Amazon (ki je v tem obdobju zdrsnil za okoli tretjino) ter Tesla (ki je izgubila več kot 30 odstotkov v primerjavi z ravnjo prvega aprila).
Širši ameriški tehnološki indeks Nasdaq je v tem obdobju izgubil malenkost več kot 20 odstotkov, od začetka letošnjega leta pa skoraj 30. Padci so bili še izrazitejši pri bolj tveganih in sorazmerno manjših tehnoloških družbah, ki pretežno niso prisotne v večjih indeksih.
Situacija pa je bila še najmanj spodbudna v svetu kriptovalut (bitcoin je na primer od prvega aprila izgubil približno 35 odstotkov svoje vrednosti), ki se po nekaterih analizah kot naložbeni razred obnašajo bolj podobno agresivnim tehnološkim delnicam kot pa hranilcem vrednosti (to so na primer plemenite kovine).
Korekcija je bila za nekatere analitike dobrodošla, saj so menili, da so bila prejšnja vrednotenja previsoka. Ti namreč pravijo, da se vračamo v »normalne« čase, kjer so pričakovanja o nadaljnji rasti manj pomembna od trdih številk (že realizirana prodaja ali letni dobiček).

Skratka: manj je pomembna zgodba družbe o tem, kako bo spremenila prihodnost (ali jo namerava spremeniti). To dejstvo je nekoliko povečalo število skeptikov do nekaterih novih paradigem v tehnoloških panogah. Umetna inteligenca, obdelovanje podatkov, metaverse in blockchain so vsi koncepti, ki so bili izjemno priljubljeni v zadnjih nekaj letih. Obenem so družbe, ki v poslovnem modelu bodisi temeljijo na razvoju teh tehnologij ali jih uporabljajo znotraj svojih delovnih procesov, od začetka letošnjega leta utrpele močne padce delnic.

Tehnologija še ni za pozabo

Osebno pa vendar ne bi odpisal teh idej oziroma podjetij. Tehnološke družbe so bile gonilna sila rasti delniških trgov po finančni krizi leta 2008 oziroma 2009. Zaposleni v teh podjetjih so še vedno izjemno izkušen in sposoben tehnični kader (zanimivo je dejstvo, da so po mnogih raziskavah inženirji pri teh podjetjih v Kaliforniji bolje plačani tudi od bančnikov v New Yorku in Londonu) ter se še vedno ukvarjajo z reševanjem najbolj perečih problemov na svetu (od zelene tranzicije pa vse do avtomatizacije delovnih procesov).
Verjamem torej, da prihodnosti še ni tu, ampak jo trenutno ustvarjajo tehnološke družbe, ki bodo še naprej gonilna sila rasti inovacij in razvoja po vsem svetu.