Obeti za četrto četrtletje 2022

TS NKcetrto cover 1080x3664

V tokratnem Naložbenem komentarju poleg povzetka dogajanj v preteklem četrtletju in predstavitve obetov za zadnje letošnje četrtletje razmišljamo tudi o globalni rasti in inflaciji. 

Priporočamo tudi ogled hitrega videopovzetka, celoten komentar z dodatnimi podatki ter interpretacijami pa si prenesite z izpolnitvijo obrazca.

Dogajanje v preteklem obdobju

Tretje četrtletje na kapitalskih trgih lahko razdelimo na dva dela. Do 18. avgusta so delniški trgi pridobivali vrednost, potem pa se je sentiment obrnil in do konca četrtletja so se vrednosti vrnile na izhodišče.

Pozornost na kapitalskih trgih se je iz vojne v Ukrajini preusmerila na inflacijska pričakovanja in posledično tudi na reakcije in odločitve centralnih bank.

Inflacija se je na medletni ravni tako v ZDA kot tudi v Evropi povzpela na najvišje ravni v zadnjih 40 letih. Temu primerno so se odzvale centralne banke in krepko povišale obrestne mere ter hkrati napovedale nadaljnje dvige, ki naj bi segali v naslednje leto, kar je bil tudi glavni razlog za negativen trend v drugi polovici četrtletja.

Obeti za zadnje letošnje četrtletje

Globalna rast

Globalna gospodarska aktivnost se bo po pričakovanjih v zadnjem četrtletju znižala. Za zdaj je od večjih regij samo za evro skupino predvidena negativna rast v višini 0,3 %, medtem ko je za vse ostale večje regije še vedno predvidena šibka rast. Obstaja možnost tehnične recesije v prvi polovici naslednjega leta.

Inflacija

V evro skupini naj bi inflacija doživela vrhunec v zadnjem četrtletju letošnjega leta, medtem ko naj bi se v ZDA le ta že začela počasi umirjati. Na globalni ravni se predvideva, da bo inflacija ob koncu leta znašala 7,2%, medtem ko bi se v naslednjem letu znižala na 4,6%.

 

Izpolnite spodnji obrazec in si prenesite naložbeni komentar.

Izidor Jerman 380 380 px

Izidor Jerman

Direktor področja individualnega upravljanja premoženja