Obeti za tretje četrtletje: Naložbeni komentar

TS nalozbeni komentar 1300x500

V tokratnem Naložbenem komentarju, poleg povzetka dogajanj v preteklem četrtletju in pričakovanj za prihodnje četrtletje, obravnavamo kot osrednjo temo rast vrednosti delnic podjetij, povezanih s popularizacijo umetne inteligence.

Oglejte si hiter videopovzetek, celoten komentar z dodatnimi podatki ter interpretacijam pa prenesite tukaj.

Dogajanje v preteklem obdobju

Za nami je pozitivno polletje, v katerem smo bili priča nadaljevanju bikovskega trenda, ki se je začel že konec preteklega leta. Matjaž Pogorevc vam je v komentarju dogajanja v preteklem četrtletju orisal ključne dogodke na kapitalskih trgih. Hkrati pojasnjuje, kaj je poganjalo delniške trge v minulem četrtletju ter predstavi donose najpomembnejših indeksov iz delniških, obvezniških, valutnih in surovinskih trgov.

Umetna inteligenca, nov naložbeni balon ali trajnostna rast?

V tokratni osrednji temi njen pisec, Slavko Rogan, opiše trenutno dogajanje v tehnološkem sektorju in porast zanimanja za podjetja, povezana z najbolj vročo temo ta hip, umetno inteligenco. Navkljub komentarjem, ki jih zasledimo v medijih, da je umetna inteligenca podobna zgodba, kot je bil internet ob prelomu tisočletja, pa pisec opiše razlike in našteje dejstva, zaradi katerih smo prepričani, da trenutno stanje trga ne gre primerjati z dogajanjem v dot.com balonu. Vrednotenja so na veliko bolj zmernih ravneh, predvsem pa so podjetja, ki so nosilci tehnologije, popolnoma drugače umeščena na trg in veliko bolj stabilna, kot so bila podjetja, ki so bila na čelu internetne revolucije konec tisočletja. Analizo in razloge za naš optimizem glede nadaljnjega razvoja si lahko bolj podrobno preberete v tokratni osrednji temi.

Obeti za tretje četrtletje

Vlagatelji v drugo polovico leta vstopamo optimistični. Naša zadržanost glede pesimističnih obetov za svetovno gospodarstvo v letu 2023, ki so se kopičili ob koncu lanskega leta, je bila na mestu. Prvo polletje se je izteklo bolje od prvotnih napovedi. Največja zahodna gospodarstva so se letos okrepila in kljubovala pričakovanjem recesije. Na obzorju se pojavlja umirjanje restriktivne monetarne politike, kar nas še dodatno navdaja z optimizmom.


Naše pozicioniranje na trgu je v prihodnjem četrtletju malce bolj agresivno. Najbolj smo naklonjeni bolj tveganim naložbam, kot so delnice, ki smo jim še dvignili naklonjenost. Prav tako smo naklonjenost dvignili tudi obveznicam, vendar še vedno ostajamo nevtralni do tega naložbenega razreda. Podrobnejša usmeritev delniške in obvezniške alokacije je predstavljena v tretjem sklopu tokratnega naložbenega komentarja.

Prenesite celoten naložbeni komentar

Ustvarite si podrobnejšo sliko dogajanja in pričakovanj na finančnih trgih. Prenesite brezplačen naložbeni komentar, ki so ga pripravili naši naložbeni strokovnjaki. 

POMEMBNO

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

i