3 stvari, kaj so nas kriptovalute naučile o vlaganju in varčevanju

ezgif.com gif maker 5

Navdušenje nad kriptovalutami je že daleč za nami, vendar v nekaj letih po tem fenomenu lahko osvojimo 3 nujne lekcije, kako se lotiti premišljenega vlaganja.

Če bo leto 2020 ostalo v znamenju gospodarskih pretresov zaradi pandemije koronavirusa, smo si leto 2017 zapomnili po kriptovalutah. Inovativna naložbena priložnost je v kratkem času postala del vsakdanjih pogovorov in naenkrat so tudi tisti Slovenci, ki so sicer nezaupljivi do naložb, (vsaj) premišljevali o naložbi v Bitcoin in ostale manj znane kriptovalute.

Bistvo mehurčkov je, da počijo

Ko pogledamo nazaj, je jasno, da je bilo množično navdušenje nad kriptovalutami zgolj mehurček. Smo se pa lahko iz izkušnje s kriptovalutami mnogo naučili. 

V nadaljevanju odkrijte 3 ključne lekcije, kako lahko na podlagi napak s kriptovalutami postanete boljši varčevalec in vlagatelj.

Z vlaganjem ne boste obogateli preko noči

Preudarno vlaganje temelji na nakupu in kasnejši prodaji, ko dosežemo svoj varčevalni cilj. Tukaj je ključno, da določimo varčevalni cilj in se ga držimo. Tako se izognemo skušnjavam in brezglavim odločitvam za čimprejšnjo prodajo, takoj ko vrednost portfelja naraste za nekaj odstotkov.

Čeprav se vam zdi, da bi lahko tako učinkovito “pobrali” donos, vam bo večina finančnih strokovnjakov to taktiko odsvetovala – ne zato, ker ne bi mogli na ta način zaslužiti nekaj dodatnega denarja, temveč ker boste (statistično dokazano) idealen trenutek za prodajo skoraj zagotovo zamudili. A točno tako taktiko so ubrali številni vlagatelji, ki so menili, da so kriptovalute priložnost za hitro obogatitev.

Zato raje premislite o možnostih za dolgoročen donos in investirajte v tisto, v kar verjamete. Ena izmed možnosti so novi vzajemni skladi, ki odražajo vrednote in prepričanja vlagateljev. Če menite, da sta ekologija in družbena odgovornost prava naložba v prihodnost, investirajte svoj denar tja in ne v naslednji veliki trend.

Ne sledite temu, kar z denarjem počnejo drugi

Navdušenje nad kriptovalutami se je tako hitro razširilo, ker so naenkrat (skoraj) vsi začeli vlagati vanje. Ampak ne glede na to, koliko ljudi se odloči za določeno vrsto investicije, to ne pomeni, da je naložba prava tudi za vas. Pri izbiri potencialnih investicij vedno upoštevajte izključno svoje naložbene preference – od življenjskih ciljev, ki jih želite z naložbo doseči, do stopnje tveganja, ki ste jo pripravljeni sprejeti.

Pri kriptovalutah se je tudi izkazalo, da marsikateri novopečeni vlagatelj ni bil pripravljen na padec vrednosti, saj so v tvegan finančni instrument vložili večino svojega premoženja. To še enkrat osvetljuje, kako pomembno je, da znate poskrbeti za razpršenost naložb in učinkovito razporedite svoj denar.

Imejte tudi v mislih, da ko novi naložbeni trendi postanejo vsebina na novičarskih portalih, so zanj izvedeli že praktično vsi in ste zamudili svojo priložnost za najbolj donosno naložbo. Zato spremljajte zaupanja vredne vire informacij, kjer lahko dobite finančne novice iz prve roke.

V upanju na dobro, v pripravljenosti na slabo

Vsak vlagatelj bi moral narediti načrt, v katerih primerih bo zaključil svojo investicijo in se odločil za preusmeritev sredstev drugam. To nikakor ne pomeni, da se odločite za izplačilo, takoj ko vrednosti na trgih zanihajo. Prav zaradi tega je pomembno, da dobro razumete, v kaj vlagate in kakšna nihanja lahko pričakujete. Kriptovalute so bile del klepeta ob kosilu in kavi, a le redki vlagatelji so res razumeli tveganje, v katerega se spuščajo.

Zavedajte se, da je nihajnost povsem običajna in pravzaprav nujna za donose, zato jo želite kot vlagatelj sprejeti – skladno s svojo pripravljenostjo na tveganja. Tako vas padci ne bodo razočarali ali prestrašili do te mere, da ne bi znali pravočasno odreagirati. Tega mnogi investitorji v kriptovalute niso znali narediti in so ostali brez svojega premoženja.

Kako vlagati na preudarnejši način

Poleg spoznanj, do katerih so nam pomagale kriptovalute, odkrijte tudi 5 skrivnosti uspešnih vlagateljev.