8 načinov, kako otroke naučiti varčevanja denarja

ezgif.com gif maker 8

Nikoli ni prezgodaj, da se vaš otrok nauči ravnati z denarjem. Preverite 8 praktičnih nasvetov, kako lahko svojemu otroku približate varčevanje denarja – ne glede na njegovo starost.

Veliko je znanj, ki jih lahko predamo svojim otrokom, da se razvijejo v odgovorne in zadovoljne posameznike. Eno izmed njih je tudi preudarno upravljanje s financami.

Zato je pomembno, da svoje otroke že zelo zgodaj spodbudite k premišljenemu ravnanju z denarjem – ne glede na to, ali gre za tedensko žepnino ali denarna darila ob rojstnem dnevu. 

Zabavne in motivacijske aktivnosti jim lahko predstavijo varčevanje kot enostavno in predvsem varno pot do zastavljenih ciljev. Tukaj je 8 načinov, kako lahko svojemu otroku glede na njegovo starost približate prednosti varčevanja.

Vrtec in prvi razredi osnovne šole

Nikoli ni prezgodaj, da se začnete z otrokom pogovarjati o denarju. V zgodnjih letih želite svojega malčka naučiti, da je včasih potrebno počakati in privarčevati nekaj denarja, da si lahko kaj kupimo.

Začnite s šparovčkom.

Hranilnik ali šparovček je lahko odličen začetek za učenje, kako ravnati z denarjem. Zbiranje kovancev ali bankovcev v hranilniku naj bo igra, v kateri bo vaš otrok zmagal, ko bo hranilnik do vrha poln.

Ko izbirate hranilnik za otroke, izberite takega, ki se ga da enostavno odpreti in izprazniti. Tako boste lahko z otrokom redno preštevali, koliko denarja že ima in prenesli navdušenje, da je varčevanje zabavno.

Pokažite, koliko stanejo stvari

Otroci si težko predstavljajo, koliko zares stanejo stvari v trgovini. Ko jim rečete, da nova igrača stane 5 EUR, si ne znajo predstavljati, koliko je to v resnici. Zato izkoristite vsako priložnost, da jim pokažete s primeri.

Ko si otrok zaželi nove igrače, skupaj z njim preštejte denar iz hranilnika, pripravite vsoto za želeno igračo in skupaj pojdite v trgovino, kjer boste na blagajni plačali z denarjem iz hranilnika. Otroku pa sproti pojasnjujte, kaj počneta. Ko so otroci že večji, lahko tudi sami plačajo.

Dober zgled je najboljša lekcija

Otroci pogosto ne poslušajo, ampak gledajo. Zato poskrbite, da vidijo, kako tudi sami varčujete in skrbite za boljšo prihodnost. Čeprav za varčevanje in vlaganje uporabljate bolj sofisticirane tehnologije, zavoljo razumljivosti in enostavnosti postavite na vidno mesto tudi svoj hranilnik, kamor vržete nekaj kovancev.

Skratka, pogovarjajte se z otrokom o denarju, pojasnite mu svoje odločitve in poudarite, zakaj je pomembno, da redno dajete nekaj denarja na stran.

Mogoče v tem trenutku še ne varčujete ali niste povsem dosledni pri tem. Nič hudega, učite se skupaj z otrokom. Če do tega trenutka niste našli prave motivacije, jo boste zagotovo odkrili ob dejstvu, da lahko s svojim zgledom otroka vzgojite v odgovornega posameznika, ki bo znal poskrbeti za svojo varno in svobodno prihodnost.

Osnovna šola in najstništvo

»Maja je za rojstni dan dobila nov telefon, ga lahko tudi jaz?«

»Vsi v razredu imajo to igrico, samo jaz ne.«

»Nočem te majice, ta ni več kul.«

Najstniki so zaradi pritiska vrstnikov in globalnih trendov nagnjeni k impulzivnim nakupom, zlasti če zapravljajo denar, ki ni njihov. Zato svojim otrokom že v osnovni šoli ponudite priložnost, da se naučijo, koliko je njihovo delo vredno in kaj lahko dobijo za svoj denar.

Namesto žepnine ponudite »plačo«, ki si jo otrok zasluži

Namesto samoumevne žepnine ponudite svojim otrokom »plačo«, ki si jo morajo zaslužiti z opravljanjem preprostih gospodinjskih opravil. To je lahko pomivanje posode, brisanje prahu, sesanje, puljenje plevela na vrtu, nošenje smeti v smetnjak … Vi se tako znebite duhamornih opravil, otroci pa dobijo priložnost, da se naučijo vrednosti lastnega dela in truda.

Pri tem bodite pozorni, da ste pravični in konsistentni pri plačilih. Ko vaš otrok vsak teden dobi enak znesek, lahko bolje načrtuje, kako bo razpolagal z zasluženim denarjem, koliko bo privarčeval in kako bo dosegel svoje cilje.

Skupaj poiščite varčevalni cilj in začrtajte časovnico

Če se doslej z otrokom niste pogovarjali o varčevanju, se mu bo zdelo varčevanje nesmiselno. Zakaj bi dajal denar na stran, če si lahko še isti dan privošči novo igračko. Zato si vzemite čas in mu predstavite, kako lahko z varčevanjem doseže večje cilje. Tako bo otrok začutil motivacijo in željo po varčevanju.

Uresničitev želja mu približajte s časovnico, da si zna predstavljati, kdaj in kako bo dosegel zastavljeni cilj. Če si želi kupiti novo igrico, ki stane 40 EUR, in vsak teden dobi 5 EUR žepnine, skupaj izračunajta, koliko časa mora varčevati za igrico.

Lahko tudi narišeta časovnico, da otrok lažje spremlja svoj napredek. Na začetku črte označite, koliko prihrankov ima otrok že danes, in na koncu črte, kolikor stane, kar si želi kupiti. Označita tudi obdobja, ko bosta preverila, kako dobro mu gre. Takrat lahko narišeta tudi stolpec s privarčevanim denarjem, da vidita, kako otrokov denar vztrajno raste.

Odprite bančni ali varčevalni račun

Številne banke v Sloveniji ponujajo otroške bančne ali varčevalne račune brez stroškov vodenja. Tako lahko otroku približate idejo obresti in upravljanje z denarjem na banki. Otrok naj sam prešteje, koliko denarja bo nakazal, da izpili svoj občutek o vrednosti denarja.

Vključite jih v pomembne odločitve

Ko so otroci že večji, jih vključite v finančne odločitve, o katerih se ponavadi pogovarjamo samo odrasli. Čeprav njihova odločitev ne bo končna, bodo dobili dober vpogled, kako se odločati o pomembnih finančnih vprašanjih in kako načrtovati večje nakupe, kot je na primer nakup hiše ali avtomobila.

Ob teh priložnostih lahko otroku predstavite tudi druge finančne rešitve, kot je vlaganje ali plemenitenje denarja, s katerimi si dolgoročno omogočimo doseg večjih finančnih ciljev.

Ponudite otrokom kredit – z obrestmi

Ena izmed osnov varčevanja je življenje znotraj svojih finančnih zmožnosti. Če vaš otrok nima dovolj prihrankov za večji nakup in je neučakan, mu lahko ponudite kredit. Tako mu lahko »posodite« nekaj denarja, ki vam ga bo s simboličnimi obrestmi redno vračal. Otroka s tem naučite, da varčevanje sicer traja dlje, vendar se bolj splača, saj mu ne bo potrebno plačevati več, kot želena stvar stane.

To idejo lahko dodatno utrdite, če otroka nagradite pri vztrajnem in daljšem varčevanju. Če na primer želi kupiti igralno konzolo za 300 EUR, bo precej dolgo varčeval za nakup. Zato ga ob dosegu polovice sredstev nagradite s 50 EUR, da ohrani motivacijo in vztrajnost.

Dovolite, da otroci naredijo napako

Na koncu pa je pomembno poudariti, da želite svojim otrokom ne glede na njihovo starost dovoliti, da naredijo tudi kakšno napako. Tako se bodo najbolje naučili, česa ne želijo ponavljati kot odrasli.

Kot starš si seveda želite, da bi jih obvarovali pred dragimi napakami, vendar si zapomnite, da je mnogo bolje, če napake naredijo kot otroci z nizkimi denarnimi zneski kot kasneje v odraslosti, ko utegnejo ogroziti svojo prihodnost zaradi pomanjkanja izkušenj z upravljanjem denarja.

Tudi odrasli ne vemo vsega o financah.

Če ste s svojimi otroki že odprli pogovor o denarju, so zagotovo imeli veliko vprašanj o varčevanju. Verjetno se številna porajajo tudi vam.

Iščete boljše možnosti za varčevanje lastnih sredstev? Razmišljate o začetku vlaganja? Izbirate naložbene kombinacije?

Kontaktirajte naše finančne svetovalce, ki vam bodo pomagali pri katerikoli dilemi.

Za vsa vprašanja smo dosegljivi na info@triglavskladi.si ali telefonski številki 080 10 19.