Daleč od vojne, v razvite regije, ki predstavljajo »varni pristan«

China v2

Regijska alokacija – za Q3 2022

ZDA – iz kupi na drži 

Regija ZDA je v tokratni regijski alokaciji doživela največji odmik v negativno smer in je sedaj nevtralno vrednotena. Razlogov za to je več: prvi je naše pričakovanje, da se bo valutni par EUR/USD premikal v smeri apreciacije evra. Drugi razlog so povišane valuacije na kapitalskem trgu v ZDA na eni strani (veliko »growth« podjetij) in nižanje stopenj marž in dobičkov ter negativne revizije podjetij zaradi visoke inflacije in energetske krize na drugi strani. Omenjena kriza vpliva na končnega potrošnika, obenem lahko okolje relativno visokih obrestnih mer ter krčenja bilance Fed spodreže krila še tako dobremu gospodarstvu. Inflacija je povišana in ni pod kontrolo, zato bodo višje vrednotena podjetja še vedno pod pritiskom.

Evropa  - nizka vrednotenja in dobri obeti poslovanja podjetij

Regija Evropa je po drugi strani doživela pomemben premik v pozitivno smer in sicer je nevtralno vrednotena. Razlogi za to so naslednji: evropski delniški indeks je naravnan v smer nižje vrednotenih, tradicionalnih podjetij, torej energetskega sektorja, bank, osnovnih potrošnih dobrin in zdravstva, za katere verjamemo, da so ena boljših izbir v tem obdobju. Evropska podjetja so ugodno vrednotena, čeprav se zavedamo, da obstaja tveganje večje energetske krize (predvsem dobava plina), kar pa vseeno ni v našem osnovnem scenariju. Podjetja izkazujejo zaenkrat rast dobičkov, v višini 15 % za 3q 2022, verjamemo tudi, da bo višja inflacija pomenila tudi višjo rast prihodkov in dobičkov. Stopnja brezposelnosti je na 6,5 %, kar je izjemno nizka raven za Evropo, torej veliko ljudi ima zaposlitev in ima kupno moč. Monetarna politika je kljub napovedanim dvigom na raven 1,25 do 1,5 % še vedno bistveno bolj stimulativna za gospodarstvo od tiste v ZDA.

 

Japonska – skromno, BoJ še izvaja stimulacije

Japonska gospodarska rast je skromna, vendar so geopolitična trenja nizka, podjetja so ugodno vrednotena, inflacija je na ravni 2,5 %, kar je za Japonce visoko. Kljub temu bo BoJ še naprej vodila ekspanzivno monetarno politiko, ki pa vsaj do sedaj ni imela posebnih učinkov na gospodarstvo. Menimo, da bo japonska valuta še izgubljala proti evru.

 

Trgi v razvoju – Kitajska – tveganja so se znižala, prisotna ohlapna monetarna politika

Kitajska vlada je v zadnjih tednih mogoče nekoliko obrnila ploščo v smer rasti gospodarstva, sprejela je namreč 33 ukrepov za spodbuditev potrošnje in rasti. Vse kaže, da je vsaj začasno ustavila tudi pritiske na največja (tehnološka) kitajska podjetja, v zadnjih dneh je celo izdala dovoljenje za igranje novih igric. Po zaprtju večmilijonskih mest zaradi Covid-19 okužb, se Kitajska odpira. Kitajska vlada obenem pritiska na domače banke, da okrepijo izdajanje posojil, obenem je znižala dolgoročno obrestno mero, torej vodi ohlapno monetarno politiko. Kitajski trg je glede na vrednotenja izjemno poceni in verjetno je napočil čas, da se začne velik razkorak, ki se je ustvaril v donosnosti delniških indeksov v zadnjih letih med ZDA in Kitajsko, zapirati. Tudi ocena, da bo dolar začel izgubljati na vrednosti glede na zgodovino, govori v prid razvijajočim trgom.

 

ZAKLJUČEK:

Ugotavljamo, da je za tretji kvartal 2022 nekoliko bolj privlačna regija trgi v razvoju, medtem ko so ostale tri regije enako privlačne, blizu nevtralne pozicije.