Izračun: koliko denarja imajo lahko vaši otroci pri 18. letih, če začnete zanje varčevati zdaj

izracun varcevanja otroci triglav skladi

Preverite, koliko lahko privarčujete za svojega otroka, če začnete varčevati pri njegovem rojstvu, 5., 10. ali 15. letih. Razlike so lahko velike, čeprav gre za samo 30 EUR mesečno.

Vsak starš želi svojim otrokom (ali vnukom) ponuditi svobodo, ko se začnejo odločati o svoji prihodnosti. Ne glede na to, ali gre za študij v tujini, investicijo v poslovno idejo ali nakup pohištva za prvo stanovanje, bo mlademu odraslemu vsakršna pomoč omogočila enostavnejšo uresničitev zadanih ciljev.

Če želite poskrbeti, da se bo vaš otrok, ki bo nekoč na pragu odraslosti, z gotovostjo zanesel na vas, začnite razmišljati, kaj lahko že sedaj naredite v tej smeri. Ena izmed možnosti je začetek varčevanja za otrokovo prihodnost.

Kdaj začeti varčevati za otroke?

Mogoče so vaši otroci (ali vnuki) v tem trenutku še majhni in se zdi 18. leto precej oddaljeno, zato še odlašate z začetkom varčevanja za njihovo prihodnost.

Naj vas čas ne prehiti. Če se šele v tretjem letniku srednje šole začnete s svojim najstnikom pogovarjati o študiju v tujini, se zna zgoditi, da bo prepozno, da bi mu nemudoma priskočili na pomoč s finančno podporo (če nimate visokih prihrankov ali visokih mesečnih prihodkov). Če pa začnete varčevati že v času otrokovih zgodnjih let, boste do njegove odraslosti privarčevali dovolj, da bo lahko neobremenjeno izbiral, kaj bo naslednji korak v življenju.

Nekaj let prinaša velike razlike

Lekcija, ki se je odrasli z otroki najpogosteje naučimo, je, da čas beži. Prav zato želimo pokazati, kako pomembno (in učinkovito) je dolgoročno varčevanje – še posebej če začnemo ob ali kmalu po otrokovem rojstvu.

V nadaljevanju si oglejte 4 različne scenarije, pri katerih je edina razlika, v katerem letu otrokovega življenja začnete varčevati. Znesek mesečnih vplačil (30 EUR/mesec) in pričakovana stopnja donosa (6 %) pa ostajata nespremenjena.

Vsi izračuni so informativne narave.

Začetek varčevanja ob otrokovem rojstvu

Če začnete varčevati takoj, ko se otrok rodi, lahko v 18 letih privarčujete 11.429 EUR, pri čemer lahko zaradi dolgoročne naložbe v vzajemne sklade ustvarite 4.949 EUR donosa.

Začetek varčevanja pri 5. letih starosti otroka

Razlika v prvih 5 letih je verjetno najbolj dramatična. V 13 letih lahko privarčujete 6.982 EUR, od tega 2.302 EUR donosa.

Prav razlika v donosu je tista, ki potrjuje, da je potrebno za otroka začeti varčevati čim prej. Če namreč začnete že ob rojstvu (namesto pri otrokovem 5. letu), vplačate sicer 1.800 EUR več, skupno pa prihranite skoraj 4.500 EUR več, saj imajo vaši prihranki več časa za rast.

Začetek varčevanja pri 10. letih starosti otroka

Razlika se stopnjuje tudi z zamikom naslednjih 10 let. V 8 letih lahko privarčujete 3.660 EUR, saj lahko ustvarite 780 EUR donosa.

Če primerjamo začetek varčevanja pri otrokovih 10. letih in začetek varčevanja pri njegovih 5. letih, je razvidno, da pri zgodnejšem začetku varčevanja vplačate 1.800 EUR več, skupno pa prihranite 3.300 EUR več. Zato ne odlašajte in začnite za otrokovo prihodnosti varčevati, takoj ko lahko.

Začetek varčevanja pri 15. letih starosti otroka

V primerjavi z ostalimi izračuni se vam mogoče zdi, da je že vse zamujeno, če začnete tako pozno. Vendar tudi v 3 letih varčevanja lahko privarčujete znesek, ki bo otroku pomagal rešiti vsaj nekaj finančnih preglavic ob vstopu v odraslost. Privarčujete lahko 1.777 EUR z 97 EUR donosa.

Prilagodite izračune svojim zmožnostim

V zgornjih izračunih smo upoštevali znesek, ki je večini staršev dosegljiv. Vendar obstaja verjetnost, da boste znesek želeli spremeniti in vlagati višje zneske. Prav tako obstaja verjetnost, da želite varčevati do otrokovega 15. ali 20. leta.

Vse to lahko spremenite in ustvarite svoje izračune s priročnim vlagateljskim kalkulatorjem. Preverite, koliko denarja bo vaš otrok imel po poljubni varčevalni dobi.

Vlagateljski kalkulator