Je pri finančnih odločitvah tudi kaj prostora za čustva?

iStock 1326417862 min

Vsi ga poznamo - tisti neprijeten občutek v želodcu, nenaden pojav panike ali močan glavobol, ki se pojavi, ko se soočimo s sprejemanjem finančnih odločitev. Zakaj se to zgodi? Kaj povzroča te notranje reakcije? Kako se iz njih izvijemo? V tokratnem zapisu pišemo o čustvih in denarju in zakaj so tako povezani.

Zakaj smo sploh tako čustveni, ko se pogovarjamo o denarju?

Če denar v vas vzbuja veliko čustev, niste edini. Vse, kar je v našem življenju pomembno, je čustveno. Naši odnosi so čustveni, naše delo je čustveno, prav tako čustveno dojemamo finance. Ena od napačnih predstav o denarju je, da je vse to matematika. Seveda lahko matematika pomaga odgovoriti na marsikatera finančna vprašanja, vendar za sprejemanje denarnih odločitev ni univerzalne formule.

Naš odnos do denarja je prav tako oseben in dragocen kot katerikoli drug odnos v našem življenju. Zato je to čustvena tema in tako je tudi prav. A od kod ta čustva izvirajo?

Zazrimo se v svojo preteklost

Naša čustva do te teme so običajno povezana z našim zgodnjim razumevanjem denarja. To pa izvira iz družine, v kateri smo odraščali, okolja in kulture, ki nas obkroža. Potem so tu naše izkušnje z zaslužkom in/ali izgubo ter sistemom vrednot, ki jih oblikujemo, ko postanemo starejši. Nanj lahko vplivajo tudi zunanji dejavniki, na primer gospodarska ali politična nestabilnost.

Spomnite se na svoj odnos do denarja v otroštvu. Kakšni so vaši prvi spomini na denar? Kako so se vaši starši ali drugi pomembni odrasli pogovarjali o denarju? Se spomnite besed in besednih zvez, ki so jih uporabljali? Odgovori na ta vprašanja vam bodo pomagali prepoznati, od kod izvirajo vaši občutki, ko pride do finančnih tem. Če ste odraščali v gospodinjstvu, kjer ste morali biti varčni, so ta prepričanja verjetno vplivala na vaše finančne odločitve v odrasli dobi.

Pa je prav, da čustva vplivajo na finančne odločitve?

Najprej se morate zavedati, da so čustva popolnoma v redu. Čustva nas delajo ljudi. Pri sprejemanju finančnih odločitev torej nikakor ni treba odstraniti čustev. Uporabite jih za razumevanje svojih vrednot, strahov, potreb in želja. Lahko si na primer želite iti na počitnice, lahko pa želite vlagati. To ne pomeni, da ste neodločni ali pohlepni. Zaradi tega ste človek. Človek z željami in potrebami.

Problem nastane, ko se pojavijo premočna čustva, predvsem strah. Ta pa lahko vodi v napačne odločitve, zato je pomembno biti finančno pismen. Denar in rokovanje z njim se nam pogosto zdita strašljiva, predvsem, ker ju ne razumemo.

Kako pa vi sprejemate svoje finančne odločitve?

Ali ste zelo racionalni, dobro premislite in upoštevate vsak evro? Ali se preprosto prepustite vetru in izberete tisto, kar se vam zdi prav v danem trenutku?

Verjetno delate oboje, kajne? Razmislite o tem: skoraj vsaka odločitev, ki ste jo kdaj sprejeli, verjetno spada v eno od dveh kategorij: logična odločitev, podprta s čustvi, ali čustvena odločitev, podprta z logiko.

Pomembno je, da se zavedate, da bodo čustva ne glede na vse vplivala na vaš proces odločanja. To je del življenja. Ključno je, da znate ta čustva prepoznati in ugotoviti, kako jih učinkovito uporabiti pri sprejemanju finančnih odločitev.

Za lažje odločanje

V nadaljevanju smo zbrali nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali usmeriti vaša čustva in vašo racionalno plat, ko boste krmarili med različnimi odločitvami.

Imejte načrt: Pomembno je, da imate načrt za čase negotovosti, ki jih prinaša življenje. Če se zavežete načrtu, preden stres ali katero koli drugo čustvo postane premočno, povečate svoje možnosti za uspešno izvedbo.

Priznajte svoja čustva: Ne glede na to, kako logično razmišljate, morate priznati svoja čustva. S priznanjem čustev, ki jih čutite v danem trenutku, si omogočite premislek o njih.

Ne obremenjujte se s stvarmi, na katere ne morete vplivati: Velikokrat se zgodi, da se najbolj obremenjujemo zaradi dogodkov, na katere ne moremo vplivati. Da bi premagali te občutke, se morate naučiti sprejeti, da nekaterih stvari ne morete spremeniti.

Odločitev prespite: Ko se odločite za nekaj, ne ukrepajte takoj, temveč si dajte določen čas za razmislek. To "obdobje odmora" običajno povzroči večjo jasnost in bodisi utrdi vašo odločitev bodisi vas spodbudi k ponovnemu ovrednotenju.

Ponovno preučite svoje cilje: Vrnimo se k prvi točki - načrtu. Vedno se zavedajte cilja, ki ga želite doseči. To je razlog, zakaj sploh vlagate, varčujete ali odplačujete dolgove. Primerjajte svojo končno odločitev s svojimi cilji. Kako bo odločitev, ki jo boste sprejeli, vplivala na verjetnost doseganja tega cilja? Odgovor vam bo pomagal ugotoviti, ali je ta izbira logična ali ne.

 

Varčevalni načrt - bližnjica do uspešnega osvajanja finančnih ciljev

Varčevalni načrt je priljubljena oblika dolgoročnega varčevanja, namenjena vlagateljem, ki želijo z rednimi mesečnimi vplačili varčevati v Triglav vzajemnih skladih. Varčevanje s pomočjo varčevalnega načrta je enostavno in stroškovno učinkovito. Primerno je za vse, ki želijo z relativno nizkimi mesečnimi vplačili privarčevati primeren znesek sredstev.

Želim izvedeti več o Varčevalnem načrtu