Kaj pomeni “pretekli donosi ne zagotavljajo enakih donosov v prihodnosti”

donosi

Ob informativnih izračunih, ki jih objavljamo v naših člankih in drugih vsebinah, ste verjetno že zasledili opombo, da pretekli donosi ne zagotavljajo enakih donosov v prihodnosti. Kaj ta opomba pomeni in zakaj jo uporabljamo? Preverite.

Pri investiranju se (skoraj) vse vrti okrog pričakovanih donosov. Od tega sta med drugim odvisna ocena tveganosti naložbe in cena vrednostnega papirja. A medtem ko lahko prihodnje donose predvidevamo, jih s popolno gotovostjo ne moremo napovedovati. Na gibanje finančnih in kapitalskih trgov vplivajo mnogi dejavniki in tudi najsodobnejša informacijska tehnologija z umetno inteligenco ne more v celoti predvideti vseh. Ne nazadnje finančne odločitve na koncu sprejemajo ljudje, ti pa se ne odločajo vedno popolnoma racionalno.

Na drugi strani imamo medtem zelo natančne podatke o gibanju vrednosti v preteklosti, in to za desetletja nazaj. Na podlagi teh podatkov lahko delamo različne simulacije in napovedi, ki se v mnogo primerih izkažejo za relativno točne.

Trgi se odzivajo na pozitivne in negativne novice

Nihče ne more z dovoljšnjo stopnjo gotovosti napovedati dogodkov, kot so prebojna odkritja, zakonodajne spremembe, gospodarsko-politični premiki, geostrateški spori, naravne nesreče, epidemije in podobno. Svet, življenje in narava so polni negotovih dogodkov, na finančnih trgih pa se ti dogodki – običajno zelo hitro – preslikajo v gibanje vrednosti naložb. 

Ko je v minulih letih svet zajela pandemija, smo lahko v živo spremljali strah in negotovost vlagateljev. Na začetku, ko je bilo neznank največ, odzivi pa najbolj pod vplivom črnih scenarijev, so praktično vsi indeksi zanihali navzdol. A kmalu se je izkazalo, da bodo nekatera podjetja in panoge v pandemiji pridobila. Vlagatelji so začeli staviti na farmacevtski sektor, ki je – še zlasti na račun proizvajalcev cepiv – krenil navzgor. Zaradi dela na daljavo se je povečalo povpraševanje po storitvah in izdelkih informacijske tehnologije, zaradi česar je sektor IKT postal eden od zmagovalcev pandemskega obdobja.

Kjer imamo zmagovalce, imamo na drugi strani tudi poražence. Omejitve potovanj in druženja so močno vplivale na industrijo turizma, potovanj in dogodkov. Investitorji so se umikali iz sektorjev, ki so jih prizadeli omejevalni ukrepi, zato so vrednosti delnic ponudnikov potovanj, križarjenj, turističnih namestitev in podobnih storitev v nekem trenutku doživele skoraj prosti pad.

Primer zadnjih let je s tem zelo nazorno pokazal, zakaj je kljub znanju in zgodovinskim izkušnjam nemogoče z gotovostjo napovedati prihodnje gibanje tečajev vrednostnih papirjev.

Koristni zgodovinski podatki

To še ne pomeni, da so zgodovinski podatki neuporabni. Nasprotno, na področju investiranja so zelo koristni, saj na njihovi podlagi izvajamo analize, ugotavljamo medsebojne povezave, preverjamo natančnost in zanesljivost predhodnih napovedi ter spoznavamo odzivanje trgov na posamezne vrste dogodkov. 

Finančni strokovnjaki z njimi bogatijo svoje znanje in izkušnje, prepoznavajo vzorce ter z njihovo pomočjo gradijo statistične in matematične modele, ki lahko pomagajo napovedovati prihodnja gibanja.

Razlog več, zakaj je vloga naložbenih strokovnjakov nepogrešljiva

Če bi bilo mogoče z gotovostjo napovedovati gibanje vrednosti tečajev na finančnih in kapitalskih trgih, bi lahko vsakdo poskrbel za donosnost svoje naložbe. Najverjetneje bi vse skupaj opravil kar računalniški program. Toda svet je – kot lahko vidimo vsak dan – nepredvidljiv. 

V tej nepredvidljivosti so naložbeni strokovnjaki tisti, ki zmorejo na podlagi svojega znanja in izkušenj nekatere trende z dovolj visoko stopnjo verjetnosti predvideti vnaprej in temu ustrezno prilagoditi naložbeno strategijo in portfelj. Takšen pristop imenujemo aktivno investiranje.

Za razliko od pasivno upravljanih naložb, kjer slednje le sledijo izbranemu indeksu, aktivno upravljanje pomeni zmožnost odzivanja na dogajanje na trgu. Z drugimi besedami, če naložbeni strokovnjak na podlagi dogodkov in zgodovinskih izkušenj oceni, da bo določen vrednostni papir močneje zanihal, lahko pravočasno ukrepa in prilagodi naložbeni portfelj. Pri pasivno upravljanih naložbah, kot so ETF-ji, takšne možnosti ni.

Zaključek

Opomba “pretekli donosi ne zagotavljajo enakih donosov v prihodnosti” je torej potrebna zato, da vlagatelji vedo, da bodoči donos naložbe, še posebej na krajši rok, ne bo nujno enak donosu, kot ga izkazujejo zgodovinski podatki za izbrani vrednostni papir ali sklad.

Na dolgi rok se nihanja sicer praviloma izravnajo, vrednosti pa praviloma rastejo, zato se z daljšanjem časa naložbe povečuje tudi možnost za stabilno in relativno predvidljivo donosnost.

Odličen vpogled v pričakovanja, napovedi in zgodovinske podatke lahko pridobite s spremljanjem novic, nasvetov in komentarjev, ki jih pripravljajo naši naložbeni strokovnjaki.

SPREMLJAJTE NOVICE TUKAJ >