Kako vlagati v sklade – 12 pogostih vprašanj

druzina nov avto w

Vlaganje v sklade je dokaj enostavno. Povsem razumljivo je sicer, da imajo vlagatelji začetniki nekaj več vprašanj, zato v nadaljevanju odgovarjamo na tista najpogostejša. Videli boste, da se vam ni treba ničesar bati, poleg tega pa se lahko vedno obrnete na naše finančne svetovalce, ki so tukaj zato, da vam pomagajo.

1. Kako prenesem denar v sklade? Lahko pridem k vam z gotovino?

Denar v izbrani sklad prenesete z nakazilom s svojega osebnega bančnega računa. Ko se odločite za vplačilo, prejmete vse potrebne podatke za izvedbo nakazila (št. bančnega računa, sklic, namen).

Gotovine ne morete neposredno vplačati v sklad. Lahko pa jo položite na svoj bančni račun in od tam nakažete na transakcijski račun izbranega sklada.

2. Kam naj se obrnem, ko želim investirati v sklade?

Najenostavneje je, če se obrnete na naše finančne svetovalce, tako da pokličete brezplačno telefonsko številko 080 10 19 ali pošljete sporočilo na info@triglavskladi.si.

Če prisegate na osebni stik, pridite v naš finančni center na Slovenski cesti 54 v Ljubljani ali v eno od več kot 120 poslovalnic po vsej Sloveniji. Svojo najbližjo poiščite tukaj.

Če ste registrirani v spletni aplikaciji Triglav Skladov Moj Račun ali v mobilni aplikaciji Triglav Skladi ter ste že opravili postopek identifikacije, lahko s svojimi naložbami upravljate tudi po digitalni poti.

3. Ali dobim kakšen dokument, s katerim dokazujem, koliko in kam sem vložil?

V Triglav Skladih se trudimo čim bolj zmanjšati svoj okoljski odtis, zato spodbujamo brezpapirno poslovanje. Vpogled v vaše naložbe vam je vedno, 24 ur na dan in 7 dni v tednu, na voljo v spletni aplikaciji Moj Račun, mobilni aplikaciji Triglav Skladi za Android in iPhone ter v digitalni poslovalnici iTriglav Skupine Triglav.

Na izrecno željo vam lahko izdamo tudi papirno potrdilo o vaših naložbah.

4. Kaj je VEP?

VEP je kratica, ki označuje vrednost enote premoženja in predstavlja vrednost točke vzajemnega sklada na izbrani dan.

VEP se izračunava tako, da se od celotnih sredstev sklada odštejejo obveznosti in rezervacije, dobljena razlika pa se deli s številom vseh enot premoženja v obtoku. Slednje se glede na vplačila in izplačila povečuje ali zmanjšuje.

5. Kje spremljam vrednost svojega premoženja?

Vrednost svoje naložbe v sklade najenostavneje spremljate v spletni aplikaciji Triglav Skladov Moj Račun ali v mobilni aplikaciji Triglav Skladi.

6. Ali se lahko odločim za izplačilo manjšega dela naložbe, če bi nujno potreboval del denarja?

Ena od prednosti naložbe v sklade je ta, da lahko kadarkoli unovčite celotno naložbo ali samo njen del. 

Če ste na primer investirali 10.000 evrov, nato pa zaradi nepredvidenega stroška potrebujete 3.000 evrov, lahko unovčite samo del naložbe v višini tega zneska ter v nekaj dneh na bančni račun prejmete izplačilo.

7. Kako je obdavčeno investiranje? Koliko časa naj vlagam, da bom plačal čim manj davka?

Dobiček, ustvarjen z investiranjem v sklade, je obdavčen enako kot vsi drugi kapitalski dobički. Davčna stopnja se znižuje s časom trajanja investicije:

  • do 5 let: 25 %
  • od 5 do 10 let: 20 %
  • od 10 do 15 let: 15 %
  • nad 15 let: 0 %

Najbolj se torej splača investirati dolgoročno, saj v tem primeru plačate manj ali celo nič davka na kapitalski dobiček.

Če investirate z večkratnimi vplačili, se pri obdavčitvi kapitalskega dobička upošteva načelo FIFO (first in, first out).

8. Kako izračunam, koliko mi lahko prinese investicija?

Če vas zanima, koliko lahko z investiranjem v sklade oplemenitite svoje prihranke ali kakšno mesečno rento lahko pričakujete, če se namesto enkratnega izplačila odločite za postopno izplačevanje, uporabite naš finančni kalkulator.

Vsi tovrstni izračuni so seveda informativni, saj so finančni in kapitalski trgi izpostavljeni nihanjem. Pretekli donosi lahko služijo kot orientacija, ne morejo pa zagotavljati, da bodo donosi enaki tudi v prihodnosti.

9. Zakaj zaračunavate vstopne stroške in provizijo?

Vstopni stroški in provizija so zakonsko urejen in transparenten način zaračunavanja plačila za storitve aktivnega upravljanja vzajemnih skladov in za naše svetovanje glede naložb, do katerega so vlagatelji upravičeni kadarkoli. 

10. Kakšna je razlika med vstopnimi stroški in upravljavsko provizijo? Ali vedno plačam oboje?

Vstopni stroški so enkratni strošek, ki se obračuna ob vplačilu sredstev v sklad. Višina je določena v odstotku od vloženega zneska in se z zviševanjem zneska znižuje. Če sklenete varčevalni načrt z rednim mesečnim vplačevanjem, so vstopni stroški nižji kot v primeru enkratnih vplačil.

Ob tem velja dodati, da v družbi Triglav Skladi ne zaračunavamo izstopnih stroškov.

Upravljavska provizija je letna provizija, ki jo družba za upravljanje zaračunava za upravljanje sklada. Obračunava se vsak delovni dan iz sredstev sklada, zato je vlagatelj ne plačuje posebej. Njena višina (izražena v odstotkih na leto) se lahko od sklada do sklada razlikuje, zato jo preverite v opisu izbranega sklada.

11. Naj investiram večji znesek naenkrat ali večkrat v manjših zneskih?

Vprašanje, ali investirati večji znesek naenkrat (ang. lump sum) ali večkrat v manjših zneskih ter izkoristiti prednosti strategije DCA, je večna dilema mnogih vlagateljev. 

Statistika kaže, da investiranje večkrat v manjših zneskih v skladu s strategijo DCA zagotavlja boljšo zaščito pred nihanji ob sicer nekoliko nižjih potencialnih donosih.

Odločitev je tako odvisna predvsem od tega, kolikšen znesek želite investirati ter čemu dajete prednost – večji varnosti ali večji donosnosti naložbe.

Namig: Kliknite tukaj za ogled videoposnetka spletnega dogodka, kjer naša finančna strokovnjaka podrobno razložita, kako deluje strategija DCA.

12. Kje lahko izvem še več?

Splet je vsekakor dober vir informacij, če se osredotočite na tiste, ki jih pripravljajo zaupanja vredni finančni strokovnjaki. Kakovostne vpoglede v investicijske priložnosti boste dobili s spremljanjem naših novic in nasvetov.

Konkretna vprašanja o svojih investicijskih odločitvah pa lahko vedno naslovite na naše finančne svetovalce, ki so vam na voljo na brezplačni telefonski številki 080 10 19 in elektronskem naslovu info@triglavskladi.si

Ne odlašajte. Vsak dan, ki ga zamudite, pomeni, da boste morali varčevati dlje, da ga nadoknadite.