Pomembno je, da skrbimo za svojo finančno varno prihodnost

varna prihodnost triglav skladi v2

V teh časih, „korona časih“, je za vse generacije še kako pomembno pomisliti na prihodnost. Svet se spreminja tako rekoč iz dneva v dan in nas vse skupaj pušča v precejšnji negotovosti.

Kako bomo živeli čez eno leto, pet let, deset let? Bomo zmogli poskrbeti za otroke tako, kot smo si zamislili, bomo zmogli izpeljati naše življenjske načrte? Bomo zmogli naslednje leto še živeti tako, kot smo do sedaj ali nam bo življenje obrnila na glavo izguba zaposlitve, izguba dohodka? Na kaj moramo biti pozorni, da bomo lahko zagotovili finančno stabilnost sebi in svoji družini, kam lahko investiramo v tem času in na koga se obrniti po nasvet? O teh vprašanjih, o varčevanju in o skladih smo se poučili s pomočjo strokovnjakov na Triglav Skladih.

„Leto 2020 je res posebno leto. Nova resničnost, strah in omejitve v zvezi s koronavirusom, negotovost, izguba zaposlitve, prihodka, osebne stiske, vse to dokazuje, da je pomembno, da skrbimo za svojo finančno varnejšo prihodnost,“ komentirajo trenutno negotovo situacijo na Triglav skladih.

Epidemija koronavirusa je samo še poglobila negotovost v zvezi z prihodnostjo, zato je še toliko pomembneje, da sprejemate premišljene in pametne odločitve. Svoje želje, kot so na primer štipendija za otroke, obnova ali nakup stanovanja, varnejša starost in dostojna pokojnina … lahko uresničite, če si boste zastavili dober finančni načrt, s katerim si boste izboljšali kakovost svojega življenja. Zdaj je pravi čas, da začnete ustvarjati svojo finančno rezervo.

Kako lahko uspešno poskrbite za svojo prihodnost?

Začnite finančno načrtovati

Vse je odvisno od vas, zato začnite razmišljati o svoji prihodnosti že danes. Ana Robnik, vodja prodaje preko pooblaščenih partnerjev pri Triglav Skladih pravi, da je finančno načrtovanje pomemben del varne prihodnosti in nam omogoča lažje in učinkovitejše zasledovanje zastavljenih ciljev. “Da bi uresničili cilje, moramo biti potrpežljivi in vztrajni. Pomembno je, da se pri naložbah ne prepustimo čustvom in da se načrtovanja lotimo preudarno in disciplinirano. Kadar se prepustimo evforiji ali nas vodi strah, je verjetnost napačnih odločitev precej večja.”

Poiščite najučinkovitejše varčevanje zase

Naučite se ravnati in upravljati z denarjem, saj boste tako lahko več privarčevali. Poznamo najrazličnejše oblike varčevanja, zato izberite tisto, s katero boste lahko uresničili vse do zdaj neuresničene želje. Ana Robnik svetuje: “Varčevanje v vzajemnih skladih je prava izbira za uresničitev želja in dosego finančnih ciljev za varno prihodnosti. Z rednim mesečnim vplačevanjem v vzajemnih skladih lahko že z majhnimi zneski dosežemo zastavljene cilje, kot so dodatek k pokojnini, štipendija za otroke, obnova ali nakup stanovanja, ter druge finančne cilje.”

Vzajemni skladi kot najučinkovitejša strategija

Ena od najuspešnejših strategij je zagotovo načrtno investiranje, kar poudarja tudi Ana Robnik: “Načrtno investiranje v vzajemnih skladih predstavlja odlično naložbeno priložnost in alternativo oziroma dopolnitev ostalim oblikam varčevanja, saj omogoča posredno varčevanje v vrednostnih papirjih, predvsem delnicah in obveznicah, ki na dolgi rok prinašajo višjo pričakovano donosnost kot na primer varčevanjem v bančnih vlogah. V primerjavi z vlaganjem direktno na borzi predstavljajo skladi večjo varnost, saj so sredstva, s katerimi upravljajo izkušeni finančni strokovnjaki, razpršena med več različnih vrednostnih papirjev. Vzajemni skladi so tudi stroškovno učinkovit finančni inštrument, sredstva v skladu so, v nasprotju z nekaterimi drugimi oblikami varčevanja, likvidna, lahko jih delno oziroma v celoti izplačamo v katerem koli času varčevanja. Vlaganje v vzajemne sklade je dinamičen proces, zato je najučinkovitejša strategija redno in dolgoročno varčevanje.”

Kdaj je pravi čas za vlaganje in zakaj je pomembno vlagati tudi v času negotovosti?

Veliko večino skrbijo nihanja na kapitalskih trgih, ampak vlaganje v vzajemne sklade je v primeru dolgoročnega varčevanja relativno varna oblika varčevanja – kadar koli, kar potrjuje tudi vodja prodaje preko pooblaščenih partnerjev: “Za vlaganje v vzajemne sklade je vedno pravi čas. Nihanja na kapitalskih trgih so namreč povsem normalen pojav. Pomembno je, da ohranjamo fokus na zastavljenih finančnih ciljih in da v času krize nadaljujemo varčevanje in si tako zagotovimo finančno stabilnost tudi v prihodnosti. Kriza je tudi priložnost, saj v obdobju korekcij na kapitalskih trgih kupujemo enote premoženja sklada po nižjih vrednostih. Vlagatelj tako dosega ugodno povprečno nakupno vrednost enote premoženja in posledično višjo donosnost investiranih sredstev. Največja “zaščita” pred borznimi padci je torej redno mesečno vplačevanje in dolgi rok kot na primer varčevanje v okviru varčevalnega načrta.”

Kdo lahko vlaga v investicijske sklade in kako se lotiti vlaganja?

Vlaga lahko praktično kdor koli, od tistih, ki so se prvič zaposlili, do tistih, ki že razmišljajo o upokojitvi. Za vlaganje v sklade niso potrebni visoki vložki, zato je ta oblika varčevanja primerna za vse, ki se zavedajo, kako zelo pomembna je finančna rezerva, in načrtujejo svojo prihodnost.

Ana Robnik pravi: “Vzajemni skladi bi morali biti sestavni del vsakega finančnega portfelja posameznika, saj lahko v sklade vplačujemo in plemenitimo svoje premoženje že z majhnimi zneski. Zavedati pa se moramo, da je pri varčevanju v vzajemnih skladih, kot rečeno, pomembna predvsem ročnost, saj se kapitalski trgi gibljejo nepredvidljivo ciklično. Zaradi nepoznavanja delovanja kapitalskih trgov in področja vzajemnih skladov se v ta nepredvidljivi in neznani svet marsikdo ne upa podati. Takšen varčevalec lahko pred pričetkom varčevanja poišče strokovni nasvet pri zato usposobljenih finančnih svetovalcih, ki mu glede na njegove preference, odnos do tveganja, ročnost varčevanja pomaga pri izdelavi osebnega finančnega načrta.”

Ključne prednosti vlaganja v vzajemne sklade:

  • Vzajemni skladi predstavljajo enostavno in transparentno obliko varčevanja, ki nam prihrani čas in energijo.
  • Skrb za naložbo in spremljanje gibanj na kapitalskih trgih namreč prepuščamo visoko usposobljenim finančnim strokovnjakom z dolgoletnimi izkušnjami.
  • Cilj varčevanja v vzajemnih skladih je predvsem zasledovanje dolgoročne rasti investiranih sredstev. Zaradi svoje razpršenosti med različne naložbe nudijo tudi dovolj veliko varnosti in zaščito pred izgubo premoženja. – Vplačana sredstva niso vezana in so nam, po potrebi, vedno na voljo.

“Varčevanje v skladu je torej prava izbira za vsakega posameznika, saj nam omogoča, da si lahko z majhnimi in zanesljivimi koraki zagotovimo finančno varnost in neodvisno prihodnost,” povzame Ana Robnik, vodja prodaje preko pooblaščenih partnerjev.

Pri Triglav Skladih so vam na voljo izkušeni strokovnjaki, ki vam bodo z veseljem pomagali z brezplačnimi finančnimi nasveti na številki 080 10 19 – dogovorite se lahko tudi za video klic – ali pa jim pišite na elektronski naslov: info@triglavskladi.si.