Tveganja zaradi vojaškega konflikta kratkoročno meglijo sliko, dolgoročno ponujajo priložnosti

Saso ivanovic

Naložbeni razredi:

 

V prvem kvartalu letošnjega leta smo bili priča naglemu upadu tečajev zaradi vojne v Ukrajini. Ob sicer rekordnih profitnih stopnjah podjetij so bila vrednotenja delnic v Evropi in na nekaterih rastočih trgih potisnjena na zelo nizke nivoje v zadnjih desetih letih. Delnice postajajo z vidika vrednotenj izjemno privlačne v relaciji do ostalih naložbenih razredov, saj vse višja inflacija potiska realne obrestne mere globoko v negativno območje.

Rezultati poslovanja so pri objavah poslovanja podjetij za leto 2021 kazali robustno sliko, prav tako pa še ni moč zaslediti negativnih revizij poslovanja s strani analitikov, kot posledica vojne in sankcij. To je po našem mnenju rezultat zamud analitikov pri upoštevanju vpliva sankcij na rezultate poslovanja. Visoki kazalniki poslovanja (profitne marže, ROE) se bodo z veliko verjetnostjo začeli slabšati, zaradi naraščajočih stroškov poslovanja, inflacije in posledično tudi nižje agregatne potrošnje, zato znižujemo naša pričakovanja glede uspešnosti poslovanja podjetij. K temu nas spodbuja tudi ničelna Covidna politika kitajskih oblasti, ki lahko povzroči dodatne zamude pri dobavah izdelkov, polizdelkov ali surovin ter delno ohromi povpraševanje na Kitajskem.

Tveganja so se močno povečala. Vojna v Ukrajini s sankcijami bo pripeljala do motenj v poslovanju predvsem evropskih in tudi svetovnih podjetij, grožnjo pa predstavlja tudi širitev konflikta na druga območja. Tveganjem dajemo močno pozornost v naslednjem kvartalu. Kitajska z ničelno toleranco do covida in nadaljnjo regulacijo dodatno pritiska na upočasnjevanje. Nepredvidljivi postajajo stroški energentov, ki bodo precej dvignili stroške poslovanja podjetij in vršili dodatne inflacijske pritiske.

Centralnim bankam za sedaj ostaja osrednji cilj inflacija, zato za sedaj ne spreminjajo stališča, da bo potrebno zaostrovanje v obliki prenehanja stimulativnih ukrepov in tudi dviga obrestnih mer (v ZDA). Če bo efekt izrednih razmer rezultiral v zmanjševanju potrošnje pa lahko računamo tudi na manjše zaostritve, kot so bile sprva predvidene.

Centralnim bankam za sedaj ostaja osrednji cilj inflacija, zato za sedaj ne spreminjajo stališča, da bo potrebno zaostrovanje v obliki prenehanja stimulativnih ukrepov in tudi dviga obrestnih mer (v ZDA). Če bo efekt izrednih razmer rezultiral v zmanjševanju potrošnje pa lahko računamo tudi na manjše zaostritve, kot so bile sprva predvidene.

Tehnični kazalniki so se premaknili v bolj ugodno območje zaradi večjega upada delniških tečajev, vendar še ne dajejo jasnega nakupnega signala.

Realni donos ostaja globoko negativen, kar zmanjšuje privlačnost obveznic in denarja, po drugi strani pa nevarnost trajanja konflikta in s tem poslabšanja poslovanja podjetij narekuje tudi previdnost pri nakupu delnic. Zaradi zmanjšane vidljivosti se kratkoročno umikamo v nevtralno območje. To pomeni, da vidimo v naslednjem mesecu ali dveh podobno verjetnost tako za rast kot za upad delniških tečajev, zaradi negotovega razpleta Ukrajinske vojne.

Za razliko od kratkoročnega pogleda pa dolgoročna slika ponuja vedno več priložnosti. Za dolgoročne vlagatelje je lahko že danes primeren trenutek za vstop v tvegane naložbe (delnice) saj obstaja velika verjetnost da bo ob normalizaciji razmer odboj tako hiter in močan, da bodo trenutni nivojih hitro preseženi.