Ned 14 Jul 2019

Analitiki kljub pritiskom na cene nafte še ne pričakujejo večjih sprememb

Trg surovin: Vzroki za rast cen nafte so nestabilnost, povpraševanje, napoved omejevanja ponudbe ...

V zadnjih štirih tednih se je cena nafte znamke WTI zvišala za skoraj 19 odstotkov. Nafta znamke Brent se je prav tako podražila, vendar je bila rast cen nekoliko nižja, in sicer 12-odstotna. Nihajnost dnevnih gibanj cen nafte, ki se je opazno znižala v prvi polovici letošnjega leta, raste že od konca maja in je trenutno blizu povprečja v zadnjih petih letih.

Pomemben vzrok za rast cen nafte je povečana geopolitična nestabilnost na Srednjem Vzhodu. Pred mesecem dni smo bili priča napadom na dva naftna tankerja v Omanskem zalivu blizu Hormuške ožine. Ameriški predsednik Trump je za napade obtožil Iran, ki pa je obtožbe zavrnil. To ni bil prvi napad na tankerje, saj so bile že maja napadene štirje ladje.

Incidenti se vrstijo

Le malo za junijskimi napadi na tankerje, ki so prevažali surovo nafto, je sledil nov incident. Iranska vojska je sestrelila ameriško brezpilotno letalo. Iran trdi, da je bilo brezpilotno letalo na prepovedanem območju, medtem ko se ZDA s tem ne strinjajo. Kot odgovor na ta incident je predsednik Trump najprej odobril vojaški napad na Iran, a ga je kmalu zatem preklical.

Pred kratkim je predsednik Trump tudi izjavil, da Iran že dolgo krši jedrski sporazum iz leta 2015, in obljubil, da bodo ZDA uvedle nove sankcije. Iran je pred nekaj dnevi sporočil, da je obogatel uran na 4,5 odstotka, kar je nad mejo, ki je bila določena v sporazumu, vendar ni dokazov, da je Iran kršil dogovor pred tem. ZDA pa so od jedrskega sporazuma z Iranom odstopile leta 2018.

Iranska stran je bila udeležena tudi v incidentu, ko so njihova vojaška plovila poskušala ustaviti britanski naftni tanker, pri čemer je na pomoč tankerju prišla britanska vojaška ladja. En teden pred tem pa je britanska Kraljeva mornarica pomagala gibraltarskim oblastem ustaviti iranski tanker, ki naj bi v Sirijo prevažal nafto.

Ponudba nafte se bo skrčila

Med pomembnejšimi novicami velja omeniti odločitev držav članic Opeca ter Rusije o nadaljevanju politike omejevanja črpanja nafte. Odziv trga na omenjeno novico je bil mešan, kar je lahko znak, da vlagatelji verjamejo, da manjšo ponudbo nafte s strani Opeca ter Rusije lahko nadomestijo proizvajalci iz ZDA, Kanade, Brazilije in Norveške.

Med pozitivnimi novicami za trg nafte je bila objava podatkov o ameriških zalogah nafte, ki so se prejšnji teden zmanjšale za 9,5 milijona 159-litrskih sodov. Zaloge padajo že četrti teden zapored in so trenutno na najnižji ravni v zadnjih treh mesecih. Med ključnimi vzroki je rast povpraševanja rafinerij, ki je višja od rasti proizvodnje. Bloombergova anketa razkriva, da so analitiki pričakovali zmanjšanje zalog v višini 2,9 milijona sodov.

Nazadnje pa še vreme ...

Med dejavniki, ki so v zadnjem času vplivali na gibanje cen črnega zlata, je gotovo tudi neurje v Mehiškem zalivu. Obstaja namreč nezanemarljivo tveganje, da bo neurje preraslo v hurikan. Tako nekatera naftna podjetja, med katerimi so, na primer Royal Dutch Shell, Exxon, BP in Chevron, že evakuirajo svoje zaposlene z naftnih ploščadi v Mehiškem zalivu. Nafta s tega območja predstavlja 16 odstotkov celotne proizvodnje ameriške nafte, dnevna proizvodnja nafte v Mehiškem zalivu pa se je že zmanjšala za 600.000 sodov oziroma za skoraj tretjino.

Čeprav je več dejavnikov, ki pozitivno vplivajo na rast cen nafte, analitiki ne pričakujejo hitrega draženja nafte v drugi polovici leta. Eden od ključnih vzrokov so skrbi glede prihodnje gospodarske rasti, kar bi lahko zaviralo povpraševanje po nafti.

Avtor: Alexandr Gutirea, Triglav Skladi

DELO, 14.7.2019, RUBRIKA: BORZNA ANALIZA, SVETOVNI TRG

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Bodo pogonska goriva še naprej tako draga?

Preberi več