Sre 16 Jun 2021

Balkanske borze desetletje in pol pozneje

Slovenski delniški indeks SBI Top je letos med donosnejšimi na svetu. kako je z balkanskimi trgi, ki so pred desetletjem in pol, ko je naša borza nazadnje tako cvetela, pustili velik pečat med domačimi vlagatelji?

Slovenski delniški trg je v tekočem letu opazno donosnejši od preostalih v regiji Balkan. Najdemo pa še nekaj donosnih trgov, kot sta hrvaški (z 12,7-odstotno rastjo osrednjega indeksa) in romunski (13,7-odstotna rast indeksa). Za druge trge pa predvsem velja, da je likvidnost zelo majhna.

Na balkanskih trgih v zadnjih letih velike rasti delniških trgov po svetu zaman čakamo na pozitivno novico, ki bi začela privabljati vlagatelje. Je to lahko slovensko predsedovanje Evropski uniji, katerega prioriteta je širitev EU na Balkan? Treba se je zavedati, da so se vlagatelji v regiji precej naposlušali, zdaj si želijo dejanj. Tudi sam se bojim, da bo ostalo le pri besedah. Sploh če upoštevamo geopolitična trenja, ki lahko ustavijo tak proces. V trenutnih krhkih razmerah, ko so politični pretresi na stari celini še svež spomin, je tudi vprašanje, ali je EU pripravljena sprejeti nove članice.

V zadnjih nekaj letih, ko so se vlagatelji v iskanju velikih donosov ozirali po tehnoloških delnicah po svetu, balkanski trgi niso bili na radarju kapitala. V zadnjih mesecih pa opažamo, da se je denar začel seliti tudi v delnice, ki so bile v preteklosti pozabljene, in med njimi je tudi nekaj imen na teh trgih. Vrednotenja so še vedno razmeroma nizka, vsaj v primerjavi z razvitimi trgi. A pri tem ne gre pozabiti, da na razvitih trgih vrednotenja povišujejo tehnološke delnice, ki jih v regiji skorajda ni.

Podobno kot velja za slovenski trg, lahko tudi za večino preostalih v regiji kot eno bolj zanimivih plati prepoznamo dividendno donosnost. Res v minulem letu nekatera podjetja niso izplačala dividend oziroma so bile te nižje, vendar pa je zato potencial visokih izplačil dividend v prihodnje.

Ob tem se morda kateri izmed vlagateljev, ki se je pred desetletjem in pol na Balkanu opekel, sprašuje, ali je čas, da pozabi na to bolečino in se v času ugodnejših vrednotenj odloči za nakup naložb v tej regiji. Takšnim svetujem, naj dajo čustva na hladno in gledajo predvsem poslovni model podjetja ter poslovne rezultate. Na balkanskih trgih pa je treba pozornost vselej nameniti tudi likvidnosti vrednostnih papirjev. Nekatera zveneča imena iz zlate dobe balkanskih trgov so trenutno precej nelikvidna. To predvsem velja za bosanske in deloma za srbske delnice.

Sam se na balkanskih trgih ne bi spuščal v kakršne koli špekulacije, za katere smo v preteklosti ugotovili, da se dolgoročno ne splača-jo. Bolj bi me zanimala fundamentalno trdna podjetja z možnostjo rasti, ki jih je v regiji kar nekaj. Poleg tega nekatera podjetja, med njimi je tudi precej slovenskih, izplačujejo dividende, ki so neprimerno višje kot donosi depozitov.

Avtor: Matjaž Dlesk, višji upravljavec investicijskih skladov

Objavljeno v: Mojce finance, rubrika: upravljanje v živo, stran: 22, datum, 16. 06. 2021

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Bodo pogonska goriva še naprej tako draga?

Preberi več