Pon 17 Okt 2016

Bo dražja nafta Braziliji pomagala iz krize?

Pravice do naftnih raziskav nameravajo leta 2017 ponuditi tujim vlagateljem.

Na zadnjem zasedanju Opeca 28. septembra so se članice te organizacije dogovorile, da bodo prvič po osmih letih zmanjšale proizvodnjo načrpane nafte na 32,5 do 33 milijonov sodčkov na dan. Od takrat je cena nafte poskočila za 13 odstotkov in zdaj znaša okoli 50 dolarjev za sodček. Ta odločitev je bila nepričakovana, vendar je več kot očitno prevladalo večinsko mnenje, da je treba ceno nafte zvišati, saj imajo države, katerih velik del državnega proračuna so prav prihodki od prodaje nafte, velike primanjkljaje.

Ena od držav, ki zelo krvavi zaradi nizkih cen nafte in surovin, ni pa članica Opeca, je gotovo Brazilija. Gospodarstvo je zelo šibko, obenem pa je državo »doletelo« še odstavljanje predsednice zaradi korupcijskih škandalov. Vendar se zdi, da Si je država kljub vsemu že nekoliko opomogla tudi zaradi višjih cen energentov. Pozitivni premik ter dokaz, da politična volja obstaja, je odobritev spodnjega doma brazilskega parlamenta, da odpre vrata tujim velikim naftnim podjetjem ter prekliče monopol nad naftno proizvodnjo, ki ga ima državno podjetje Petrobras.

Leta 2006 so v Braziliji odkrili velike zaloge nafte, ocenjene na 50 milijard sodčkov, pravice do črpanja za to naftno bogastvo je vlada podelila Petrobrasu. Ker je podjetje zelo zadolženo z izredno nizko bonitetno oceno, poleg tega je v zadnjih dveh letih zelo trpelo zaradi nizkih cen nafte, je vlada ugotovila, da Petrobras ne bo mogel investirati in črpati s tega naftnega polja, zato bodo na naslednji dražbi, ki se bo menda zgodila v drugi polovici prihodnjega leta, pravice do črpanja prodali tujim velikim naftnim družbam, ki že kažejo veliko zanimanje. S temi neposrednimi tujimi investicijami bi Brazilija lahko pobrala veliko več davkov ter zaposlila več tisoč ljudi, kar bi blagodejno vplivalo na gospodarsko rast.

Graf: Nafta Brent v dolarjih za sod

Vir: Bloomberg

Avtor: Mitja Baša, Triglav Skladi

Objavljeno v: Delo, str. 14, 17. 10. 2016, rubrika: Trgi v razvoju

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič