Pon 13 Sep 2021

Bodo pogonska goriva še naprej tako draga?

Cena je seveda odvisna od ponudbe in povpraševanja, na obeh straneh pa je še veliko neznank.

Časi, ko je bil liter pogonskega bencina na bencinskih črpalkah en evro, so minili. Vsaj za zdaj. K temu je pripomoglo več dejavnikov.

Najpomembnejši dejavnik je cena surove nafte. Ta se je letos, če gledamo v evrih, dvignila za 45 odstotkov. Kljub visoki rasti za zdaj ni bilo bistvene korekcije navzdol. Tako se cena za 159-litrski sod severnomorske nafte tipa brent, ki najbolj vpliva na cene pogonskih goriv pri nas, giblje okoli 70 ameriških dolarjev za 159-litrski sod.

Vsaj v bližnji prihodnosti ni pričakovati bistvene pocenitve. Cena je seveda, tako kot drugje, odvisna od ponudbe in povpraševanja. Eden večjih ponudnikov so države članice združenja Opec. Po težkih pogajanjih so članice Opeca julija letos vendarle dosegle dogovor, da bodo vsak mesec povečale količino načrpane nafte za 400.000 sodov na dan, dokler ne bo proizvodnja dosegla ravni, kakršna je bila pred omejitvijo proizvodnje lani, ko so jo bili prisiljeni zaradi pandemijskih učinkov hitro in drastično zmanjšati. Če povpraševanje ne bi sledilo povečani ponudbi na trgu, bi lahko nastala presežna ponudba, kar bi znižalo cene. Vseeno bi v tem primeru lahko sprejeli odločitev, da se proizvodnja omeji za še nekaj časa, kar bi spet pomenilo pritisk na zvišanje cene črnega zlata.

Na strani povpraševanja je več neznank. Svetovno gospodarstvo zaznava visoke stopnje rasti, kar je odboj po velikih padcih v gospodarski aktivnosti lani. Če smo zdaj v odboju hitre rasti, je mogoče, da bo v prihodnjih mesecih sledilo rahlo ohlajanje, kar bi zmanjšalo povpraševanje po nafti in derivatih. Covid-19 še vedno pomembno vpliva na povpraševanje. Trenutno imajo v številnih državah v jugovzhodni Aziji in tudi v Avstraliji omejitve javnega življenja, s tem pa se porabi tudi manj nafte. Ko bo prišlo do ponovnega odprtja teh gospodarstev, se bo povpraševanje spet povečalo.

Še vedno je pod pritiskom turizem, predvsem prevozi, saj je še vedno veliko meja zaprtih, kar omejuje letalski prevoz, tudi križarjenja so še daleč od predkriznih ravni. Ko se bodo meje odprle, bo tudi turizem bolj zaživel, to pa pomeni potrebo po večjih količinah nafte.

Tržni udeleženci so trenutno zaskrbljeni zaradi orkana Ida, ki pustoši po Mehiškem zalivu. Zaradi orkana je zaprtih tri četrtine proizvodnih kapacitet na tem z nafto bogatem območju. Sedanjemu pritisku na zvišanje cen pripomore tudi presenetljivo močno povpraševanje na Kitajskem, ki se ni bistveno zmanjšalo kljub uvedenim omejitvam javnega življenja zaradi ponovnega izbruha covid-19.

Če govorimo o ceni pogonskih goriv, največji delež predstavljajo trošarine in druge dajatve državi. Če bodo države v prihodnosti želele zaradi omejevanja izpustov CO2 narediti električne avtomobile privlačnejše, je mogoče, da se bodo dajatve na fosilna goriva v prihodnosti še povečale. Število električnih avtomobilov v uporabi po svetu se hitro povečuje, vendar bo verjetno preteklo še kar nekaj let, da bo število tovrstnih avtomobilov tolikšno, da bo pomembneje vplivalo na povpraševanje po pogonskih gorivih iz fosilnih goriv.

Avtor: Matjaž Dlesk, višji upravljavec investicijskih skladov

Objavljeno v: Delo rubrika: Surovine, datum, 12. 9. 2021

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt