Pet 19 Dec 2014

Božični konsenz

Naslov sem si sposodil pri analitikih Bank of America Merrill Lynch (BofA), ki so tako poimenovali povzetek svoje zadnje letošnje globalne ankete med 214 upravljavci, in je seveda več kot primeren za trenutno obdobje leta. Anketa ponuja številne informacije o aktualnem pozicioniranju upravljavcev kot tudi o njihovih pričakovanjih. Med drugim trenutno izstopa rekordna podzastopanost panog energija in surovine v portfeljih globalnih upravljavcev. Pri tem pa je, zanimivo, delež tistih, ki menijo, da je nafta podcenjena, najvišji po letu 2009. Sredstva, ki so »bežala« iz omenjenih dveh panog, so bila namenjena naložbam iz evrskega območja, kjer se obeta ameriški tip kvantitativnega rahljanja, in denarju.

A bolj kot preteklost vlagatelje zanimajo pričakovanja »bolje obveščenih«. Najvišjo donosnost v letu 2015 pričakujejo v delnicah. Mnenje glede najdonosnejšega naložbenega razreda je kar soglasno, saj se mu pridružuje 67 odstotkov upravljavcev. Sledijo surovine in valute, šele na zadnjem mestu pa so obveznice. Pričakovanja za svetovno gospodarsko rast v letu 2015 so spodbudna, čeprav naj bi bila še vedno pod trenutno rastjo. Eno glavnih tveganj v prihodnje predstavljajo geopolitične krize in deflacija (predvsem v evrskem območju). Kljub temu da scenariji o možnih geopolitičnih konfliktih nastajajo nenehno, njihove učinke - še posebno pa verjetnost - težko upoštevamo pri alokaciji sredstev.

Vpliv deflacije na naložbe je bistveno bolj analiziran in tudi intuitivno razumljiv. Prevladuje mnenje, da se je deflaciji dobro izogniti ne le zaradi manj ugodnega vpliva na naložbe, temveč predvsem zaradi negativnih posledic na širše gospodarstvo. In tu prve na obrambni liniji stojijo centralne banke. V letu 2015 bo v tem kontekstu najbolj na očeh vlagateljev Evropska centralna banka (ECB). Že tako pešajoče evropsko gospodarstvo se sedaj sooča tudi z deflacijskimi pritiski. Bankirji v Frankfurtu so že izkoristili običajni monetarni inštrumentarij in tudi del nekonvencionalnega, zelo jasno pa so sporočili tudi, da nameravajo povečati obseg bilance centralne banke za okoli 1.000 milijard evrov. Odgovori sodelujočih v zgoraj omenjeni anketi kažejo, da se bo naslednja stopnja ukrepanja ECB – odkupovanje državnih dolžniških papirjev – začela že v prvem četrtletju 2015. Gre za ukrep, ki naj bi amerikaniziral ECB, predvsem pa sproža večini že znane konflikte znotraj nje. Ali upravljavci podcenjujejo nemško nasprotovanje omenjenemu ukrepu ali ne, bomo torej videli kmalu. Dejstvo pa je, da so ukrep že izvedli prek Atlantika. Celo več, pred kratkim so ga zaradi izboljšanja ekonomskih razmer opustili.

Avtor: Gorazd Belavič, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 28, 19. 12. 2014, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič