Pon 22 Feb 2021

Cena nafte je zrasla na krilih teksaškega mraza

Proizvodnja v ZDA se je v zimskem viharju zmanjšala za kar 40 odstotkov in ni videti, da bi jo kdo nadomestil.

Cena nafte je v preteklem tednu zaradi hudega mraza v ZDA, ki je zaprl teksaške rafinerije, spet zrasla. Vrednost soda nafte brent je tako prvič po lanskem januarju dosegla vrednost 65 dolarjev. Vrednost soda nafte WTI pa je dosegla 62 dolarjev.

Od oktobra so se cene črnega zlata zvišale za več kot 70 odstotkov. Polarni mraz, ki se je na začetku zdel kot lokalna novica iz ZDA, je povzročil izpad kar 40 odstotkov proizvodnje nafte v ZDA. To pa pomeni, da je na svetovnem trgu trenutno dnevno približno štiri milijone sodov manj.

Da so razmere še resnejše, pa velja povedati, da so v ZDA največje svetovne rafinerije, ki nafto izvažajo po vsem svetu, in za te se pričakuje, da bodo lahko polno dejavnost vzpostavile šele v nekaj tednih. Po navadi so Savdska Arabija oziroma druge članice naftnega kartela Opec ob podobnih izpadih proizvodnje pomagale, da bi stabilizirale ceno nafte. A tokrat še ni videti, da bi bile pripravljene to narediti. Še januarja so namreč sporočile, da naj bi februarja in marca celo zmanjšale proizvodnjo nafte za milijon sodov na dan, kar sedanji položaj gotovo slabša. Vse kaže, da pred aprilom ne bo dodatnih količin nafte, kar lahko poveča volatilnost cene.

Že v preteklem letu je bilo videti, da je naftni trg zelo občutljiv na spremembe tako ponudbe kot povpraševanja po nafti. Zato se ni čuditi, če imajo nekateri borzni udeleženci ta trg za divjo zver. Če smo bili še lani na začetku leta priča zmanjšanju povpraševanja za kar 30 milijonov sodov dnevno, se je to v sedanjih razmerah stabiliziralo, saj se ekonomije z novimi cepivi proti koronavirusu postopno odpirajo. Prav tako so pričakovanja o hitrem prehodu na elektriko preveč optimistična. Napoved zelo velikega fiskalnega stimulusa, ki naj bi ga sprejele ZDA in druge države, napoveduje povečanje porabe nafte. Trenutno je zelo težko napovedati za koliko, a že povečanje porabe za več kot milijon sodov na dan glede na porabo leta 2019 bi povzročilo neravnovesje trga.

Po drugi strani bo v naslednjem obdobju ponudba manjša, saj so se investicije v nova črpališča zelo zmanjšale. Tako velike razlike med ponudbo in povpraševanjem po nafti so nas pripeljale do višjih cen, ki bi na teh ravneh lahko ostale še nekaj časa.

Zato se ni treba prav nič čuditi, da nekatere tuje investicijske banke pričakujejo, da bi cena nafte, prav zaradi nesorazmerja med ponudbo in povpraševanjem, lahko dosegla celo raven sto dolarjev, kjer smo jo nazadnje videli pred sedmimi leti. Dolgoročno vlagatelji pričakujejo zaton naftne industrije, kar bo gotovo povzročila elektrifikacija, vseeno pa bomo do takrat vsaj še nekajkrat priča rasti cene nafte.

Avtor: Radivoj Pregelj, višji upravljavec individualnih portfeljev

Objavljeno v: Delo, rubrika: Surovine, 21. 2. 2021

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Ne želite nikoli več zamuditi naslednje naložbene priložnosti? Na spodnji povezavi se prijavite na naše  aktualne novice in ostanite vedno na tekočem.

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Tudi v letošnjem letu smo vam z veseljem na voljo, tako za nasvete
kot tudi upravljanje vaših naložb. Za podrobnejše informacije
kje lahko stopite v stik z nami kliknite na povezavo.

Uspešen začetek novega naložbenega leta vam želi Ekipa Triglav Skladi