Sob 7 Sep 2019

Centralne banke spet na potezi

Svetovno gospodarstvo se nahaja v tistem delu cikla, ko so praktično skoraj vsi makroekonomski kazalniki že prišli do svojih vrhov in so v fazi spuščanja, eni hitreje, drugi počasneje. 

Vse največje svetovne organizacije, kot so na primer Mednarodni denarni sklad, Svetovna banka za obnovo in razvoj, OECD ter drugi makroekonomski inštituti, znižujejo svoje napovedi glede prihodnje gospodarske rasti tako za letošnje kot prihodnje leto. Nemčija, ki je prva evropska gospodarska velesila, je v drugem kvartalu objavila negativno gospodarsko rast, zato je vlada že napovedala fiskalne spodbujevalne ukrepe. Podatki kažejo, da se je rast prihodkov v evropskih podjetjih precej umirila, tudi dobički podjetij so na nižjih ravneh, obeti pa ne kažejo na izboljšanje poslovanja. Dodatno negativno na rast BDP vplivajo geopolitične napetosti predvsem v trenutnih žariščih, kot sta Italija in Velika Britanija, pa protesti v Hongkongu, argentinska kriza, Iran ter trgovinska vojna s carinami med ZDA in Kitajsko.

Od Evropske centralne banke, ki bo zasedala v četrtek, se pričakuje spodbujevalne ukrepe. Kakšni bodo ti ukrepi, je težko reči, saj so že zdaj obrestne mere za depozite bank pri centralni banki negativne, učinek povečanja teh obrestnih mer pa je vprašljiv, zato gre pričakovati druge nekonvencionalne monetarne ukrepe.

V ZDA je makroekonomska slika še vedno zelo dobra, vendar je jasno zaznati negativne vplive trgovinske vojne in močnega dolarja, ki poslabšujejo poslovanje ameriških podjetij. Na roko jim zagotovo gre centralna banka, ki je že enkrat znižala temeljno obrestno mero, 18. septembra pa kapitalski trg pričakuje ponovno znižanje obrestne mere za četrtino odstotne točke. V nadaljevanju bomo torej videli, ali bodo centralne banke uspešne, kot so v preteklosti že bile, in bodo ponovno zagnale rast svetovnega gospodarstva, kar bo pozitivno vplivalo na delniški trg.

Avtor: Mitja Baša, Triglav Skladi d.o.o.

DNEVNIK, 7. 9. 2019, RUBRIKA: BORZNI KOMENTAR

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS april 2022

Preberite poročilo