Sob 31 Mar 2018

Četrtletje za pozabo

Zdi se, da so vlagatelji komaj čakali na konec tega četrtletja. Čeprav so se konec leta napovedi za naložbe zdele zelo obetavne, je niz dogodkov sprožil rdeči plaz, ki je pod izhodiščne ravni leta pokopal pravzaprav vse naložbene razrede. 

Dobrim rezultatom poslovanja podjetij so močno podporo dajale odlične makroekonomske objave, ki so prikazovale sliko močnega svetovnega gospodarstva.

Vsi glavni delniški indeksi so kljub bleščečim obetom ob začetku leta izgubili približno pet odstotkov. Delnice rastočih trgov so izgubile okoli dva odstotka, med njimi največ Turčija, ki je zdrsnila za osem odstotkov. Evrske podjetniške obveznice so upadle za približno pol odstotka, pri čemer je bila uspešnost oziroma bolje rečeno neuspešnost obveznic nižje in višje bonitetne ocene enaka. Krepki minusi so bili opazni tudi na trgih kovin, posebno železove rude, izgubila je skoraj petino. Pravi pekel so doživljali špekulanti na kriptoborzah, saj so bile izgube pri posameznih kriptovalutah višje od 50 odstotkov. Še najbolje se je godilo vlagateljem, ki so imeli sredstva naložena v delnice slovenskih in brazilskih podjetij ali dolgoročne državne obveznice Italije, Španije in Portugalske. Zeleno barvo lahko zaznamo le še ob zlatu in nafti. Res boren nabor naložb, s katerimi so lahko vlagatelji oplemenitili svoje premoženje.

Morda najpomembnejši podatek o uspešnosti naložbenih razredov v minulem četrtletju pa je ta o upadu ameriških državnih obveznic. Večji vlagatelji namreč pozorno spremljajo, kako se donosnost ameriške državne desetletne obveznice počasi približuje trem odstotkom, s čimer se uresničujejo napovedi nekaterih največjih obvezniških gurujev iz začetka leta. Ne nazadnje je ta številka pomembna tudi kot mera ustreznosti monetarne politike ameriške centralne banke, ki nakazuje na še tri zvišanja ključne obrestne mere v tem letu. Poleg fiskalne politike Washingtona bo prav ta, kot kaže, odločujoča za ustavitev negativnega borznega trenda.

Avtor: Rok Bertoncelj, Triglav Skladi

DNEVNIK: 31. 3. 2018, BORZNI KOMENTAR

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt