Pon 28 Dec 2020

Covid-19 je udaril kot strela z jasnega, vendar ...

Tega, kar se je na delniškem trgu zgodilo v nadaljevanju leta, ne najdemo v nobenem učbeniku.

Bližamo se koncu leta 2020, o katerem se bo govorilo še dolgo. Začelo se je čisto običajno, svetovno gospodarstvo je bilo v ekspanziji, na delniškem trgu je že dolgo vztrajal bikovski trend, tako so cene svetovnih delniških indeksov dosegale nove in nove rekorde.

Konec februarja pa se je delniški trg že začel obračati v negativno smer, 23. marca pa dosegel dno, kar je najhitrejši medvedji trend v zgodovini, trajal je le 33 dni, od vrha je svetovni delniški indeks MSCI izgubil 35 odstotkov vrednosti, merjeno v evrih.

Kot strela z jasnega je udarila globalna pandemija covida-19, ki je praktično ohromila ves svet. Tega, kar se je zgodilo v nadaljevanju leta, ne najdemo v nobenem učbeniku. Na delniških trgih je bik dobesedno čez noč pregnal medveda, tako na trgu z izjemo nekaj kratkih obdobij zaznavamo rast cen delnic podjetij, svetovni delniški indeks MSCI pa je od dna v marcu zabeležil 48-odstotno rast.

Kljub pandemiji, kakršne ne pomni svet, je trg letos presegel vse napovedi analitikov, tudi tistih najbolj optimističnih, poleg tega pa postregel z letno donosnostjo 14-odstotkov, merjeno v ameriških dolarjih, ki je precej nad zgodovinskim povprečjem. To znaša okoli deset odstotkov. Za evrskega vlagatelja je zaradi padca dolarja rast znašala dobrih pet odstotkov.

Delnice se nisi »vedle« kot gospodarstvo

Kaj smo se leta 2020 še naučili? Delniški trg se je vedel neodvisno od ekonomskih oziroma gospodarskih razmer. Enostavno je na pandemijo in na vse hude posledice, povezane z njo, gledal kot na »enkratni dogodek«, namesto da bi upošteval vse makroekonomske kazalnike, ki so govorili o hudi svetovni recesiji. Ne moremo pa mimo dejstva, da imajo zelo veliko zaslug za veliki obrat k rasti svetovne centralne banke, ki je zelo hitro in z velikimi finančnimi spodbudami pomirila finančne vlagatelje. Ameriška centralna banka je znižala obrestne mere na nič odstotkov, konec marca je ameriški kongres potrdil stimulativni paket v vrednosti kar 2200 milijard dolarjev ter poslal denar neposredno v žep slehernega Američana, prav tako so pomoč dobila tudi podjetja.

Ameriške predsedniške volitve ter zmaga Joeja Bidna niso pretirano zamajale trgov. To lahko pripišemo neverjetni objavi novice o iznajdbi izredno učinkovitega cepiva. Tudi ta preboj na medicinskem področju je nekaj fascinantnega in nas navdaja z optimizmom.

Ugotavljam tudi, da kapitalizem deluje in se zelo dobro prilagaja spremembam na trgu. Ko je prišla pandemija covida-19, so se podjetja zelo prilagodila razmeram, kar je pomenilo predvsem eno: čim bolj omejiti stike med ljudmi. Podjetja, vezana na elektronsko poslovanje, IT-podjetja, vezana na delo od doma, računalništvo v oblaku ... so ugotovila potrebe trga in se zelo hitro odzvala. Rast njihove prodaje, dobička in tržne kapitalizacije je dosegla nepredstavljive vrednosti. Mirno lahko rečemo, da so IT-podjetja veliki zmagovalec pandemije leta 2020. Ocenjujem, da se bo prevlada in trend rasti IT-podjetij nadaljeval tudi prihodnje leto.

Kaj lahko še pričakujemo prihodnje leto?

Sedanja slika je morda nekolika slabša zaradi zapiranja gospodarstev ob vseh razsežnostih drugega vala covida-19. Ocenjujem, da se bo stanje s precepljenostjo prebivalstva normaliziralo do pozne pomladi in v drugi polovici leta 2021 pričakujem ponovni zagon svetovnega gospodarstva. Temu bo pomagalo tudi odprtje vseh podpanog, ki so bile v obdobju epidemije zaprte oziroma so delovale v zelo omejenem obsegu. To so hoteli, restavracije, fitnesi, kinodvorane, trgovski centri.

Rezultati poslovanja podjetij še ne bodo blesteči, vendar bomo stopili na poti okrevanja svetovnega gospodarstva, ki lahko traja več let. Podlaga za to sta monetarna in fiskalna politika večine držav, ki ostajata spodbudni tudi še za leta naprej. Pričakujemo nadaljnjo slabitev moči dolarja ter po drugi strani krepitev evra in japonskega jena. To gre v prid ameriškim izvoznikom in trgom v razvoju ter po drugi strani v škodo evropskim in japonskim izvoznikom.

Največjo priložnost leta 2021 vidim na trgih v razvoju na čelu s Kitajsko, Južno Korejo in Tajvanom. Pandemija covida-19 je tam pod nadzorom, makroekonomski podatki so zelo dobri, geopolitična tveganja se zmanjšujejo. Ob dejstvu, da ima Kitajska ogromno potenciala na svojem velikem notranjem trgu, trg tudi glede vrednotenj ni predrag. Hkrati imajo omenjene države močna podjetja iz panoge IT, ki bodo ostala osrednje gonilo rasti.
Drznil si bom končati z mislijo: »Delniški trg bo leta 2021 rasel, ker dejansko izmed naložbenih razredov ni druge boljše alternative, kamor bi lahko investiral denar.«

Avtor: Mitja Baša, višji upravljavec investicijskih skladov

 

Objavljeno v: Delo, rubrika: Svetovni trg, 27. 12, 2020

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Bodo pogonska goriva še naprej tako draga?

Preberi več