Pet 13 Maj 2022

Delnice medvedjega trga predstavljajo priložnost

Začetek maja je bil za svetovne delniške in obvezniške trge spet rdeče obarvan. Delniški trgi ZDA, Evrope in Japonske so izgubili med 4 in 6 odstotkov. Skoraj dvakrat več so izgubile tehnološke delnice iz indeksa Nasdaq. Obveznice so padle za več kot odstotek. Visoka inflacija, pričakovanja o dvigih obrestnih mer in zmanjšana gospodarska rast so poskrbeli, da so bili vlagatelji veliko bolj previdni. Po lanski rekordni rasti delnic se velika večina udeležencev ukvarja s potekom normalizacije monetarne politike in njenimi učinki na gospodarsko rast.

 

Če se je še na začetku leta pričakovalo, da bo letošnje leto veliko bolj volatilno glede na pretekla obdobja, tako za delniške kot za obvezniške trge, je vojna v Ukrajini celotno dogajanje močno popestrila. Vse kaže, da bo konflikt trajal veliko dlje, kot smo si bili pripravljeni priznati na začetku, in predvsem, da bo to za daljše obdobje povzročilo draginjo surovin. Zelo ohlapna monetarna politika s strani centralnih bank, ki je bila uvedena za spopadanje z epidemijo koronavirusa, je na eni strani povzročila močno gospodarsko okrevanje in hitro zmanjšanje brezposelnosti, na drugi pa rast cen. Inflacija, ki jo mlajše generacije še niso izkusile, je z rastjo surovin dobila nov zagon. Kitajska politika ničelne tolerance do koronavirusa bo še dodatno povzročila ozka grla v dobavnih verigah in s tem pritisk na rast cen. V takem okolju imajo centralne banke zelo nehvaležno delo. Trgi so do sedaj verjeli, da bo tem uspelo lepo krmariti mimo vseh čeri ter zagotoviti mehek pristanek.

A z vsemi temi nejasnostmi postaja naloga čedalje težja in nepredvidljiva. Tako ne čudi, da je ameriški indeks S&P 500 v maju doživel največji popravek ravno po izjavi bivše predsednice Feda in sedanje finančne ministrice ZDA Janet Yellen, da bo Fed poleg znanja potreboval srečo. Investitorji se zavedajo, da je pot, ki pelje k nižji inflaciji in se ob tem še izogne recesiji, strma in ozka. Sredini podatki za rast inflacije v ZDA, ki se je v aprilu nekoliko znižala, z 8,5 na 8,3 odstotka, so pokazali predvsem, da se je povišala osrednja inflacija, ki je po naravi manj volatilna. Rast osrednje inflacije je problematična, ker jo je najtežje znižati, sploh v okolju, kjer so se inflacijska pričakovanja močno povišala in je poleg tega prisotna še, vsaj v ZDA, visoka rast plač. Prav zato se pričakuje dvig ključne obrestne mere Feda na 2,7 odstotka do konca leta, kar pa predstavlja nivo, ki že nekoliko negativno vpliva na gospodarsko rast.

Predsednica Evropske centralne banke Christine Lagarde je v sredo ob obisku Slovenije dejala, da bi ta lahko že v juliju dvignila ključno obrestno mero za 25 bazičnih točk, do konca leta pa še za dodatnih 50. Investitorji pričakujejo vsaj še en dvig več v letošnjem letu. Vseeno pa bi to pomenilo veliko nižjo obrestno mero v primerjavi z ZDA, zato ni čudno, da dolar ostaja močan, in prav nič ni izključeno, da bi v letošnjem letu dosegel pariteto z evrom. Kar zadeva delniške trge, pa je kljub vsej nepredvidljivosti težko pričakovati še večje padce. Tudi v času naftnih šokov v sedemdesetih in osemdesetih letih delnice niso padle za veliko več, kot so sedaj. Za dolgoročne investitorje so ti nivoji zelo atraktivni. 

Avtor: Radivoj Pregelj, višji upravljavec področja za individualno upravljanje premoženja 

OBJAVLJENO V: Dnevnik, rubrika: Borzni komentar, datum: 13. 5. 2022

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS april 2022

Preberite poročilo