Pet 12 Sep 2014

Dinamični kapitalski trgi

Zadnji teden je bil precej skop s pomembnejšimi makroekonomskimi objavami, vendar zato dogajanja na kapitalskih trgih niso bila nič manj zanimiva. Čez lužo so se intenzivirala ugibanja, kdaj bo ameriška centralna banka (Fed) začela dvigati ključno obrestno mero, kar je v letošnjem letu stalen pojav v odsotnosti drugih, bolj pomembnih ekonomskih novic.

Po podatkih terminskih pogodb na obrestno mero borzni trgovci v tem tednu pripisujejo 79-odstotno verjetnost dviga obrestne mere do septembra 2015, v primerjavi z 73-odstotno verjetnostjo ob koncu prejšnjega meseca. Ključna obrestna mera v ZDA je namreč nespremenjena že od decembra 2008, ko je bil določen razpon od 0 do 0,25 odstotka. Spremenjena percepcija glede dviga obrestne mere se je odrazila na kapitalskih trgih v dvigu zahtevane donosnosti ameriških obveznic, kar je povzročilo padec cen obveznic, manjši prodajni pritiski pa so se pojavili tudi na delniških trgih. Kljub temu je za nekaj veselja na trgu poskrbel tehnološki gigant Apple, ki je predstavil dva nova modela iPhone z 4,7˝ in 5,5˝ ekranom, pametno uro ter svojo novo storitev mobilnega plačilnega servisa. Večinoma je novica ugodno vplivala na tehnološki sektor, nekatere tehnološke delnice, kot denimo EBay in Lenovo, pa so zaradi večje konkurenčnosti Appla padle.

Organizacija OPEC je močno znižala napovedi o potrebah po surovi nafti, predvsem zaradi naraščajočega črpanja v severnoameriškem bazenu. Temu primerno so se znižale napovedi o ceni nafte za prihodnje leto, na 16-mesečno dno pa se je znižala tudi trenutna cena zahodno teksaške nafte in cena Brenta.

V Evropi pa smo zasledili povečano število novic o Škotskem referendumu o odcepitvi. Po zadnjih javnomnenjskih anketah bo izid referenduma precej tesen, pri čemer naj bi bilo za zdaj približno 47 odstotkov glasov za odcepitev, 53 odstotkov pa proti. Obstajajo celo spletne stave na izid referenduma, iz kvot pa je razvidno, da obstaja večja verjetnost, da odcepitev ne bo izglasovana. Negotov izid je povzročil veliko nihanje angleškega funta, saj bi v primeru odcepitve Škotska dobila novo valuto, nekatera finančna podjetja (Royal Bank of Scotland Group in Lloyds Banking Group) pa že načrtujejo selitev v Anglijo v primeru pozitivnega izida referenduma.

Avtor: Sašo Ivanović, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 28, 12. 9. 2014, rubrika: Borzni komentar

 

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič