Pon 16 Nov 2020

Dneva odzivov, kot jih še ni bilo

Novica o potencialno uspešnem cepivu za covid-19 je za kapitalske trge dolgoročno zelo optimistična.

Prejšnji ponedeljek se je razširila novica ameriškega farmacevtskega velikana Pfizer, da so testiranja cepiva za novi koronavirus pokazala več kot 90-odstotno uspešnost pri razvoju protiteles. Pfizer cepivo pospešeno razvija skupaj z nemškim biotehnologom BioNTech.

Pospešeno pomeni, da pri razvoju poleg farmacevtskih podjetij sodelujejo tudi inštituti in pristojne agencije za odobritev cepiva, kar posledično bistveno skrajša postopek.

Med sodelujočimi v projektu sta tudi britanski farmacevtski gigant AstraZeneca in ameriški biotehnolog Moderna, ki sta tudi že v zaključnih fazah testiranja cepiva. Razvoj cepiva, ki ga razvija Moderna, poteka po podobni metodi, ki jo uporablja Pfizer, medtem ko AstraZeneca, ki sodeluje skupaj z Inštitutom iz Oxforda, razvija cepivo po drugačni metodi.

Pfizer je v objavi za javnost omenil nekaj presenetljivih številk. Cepivo je bilo testirano na nekaj deset tisoč prostovoljcih in zadnji podatki testiranja so pokazali, da je telo pri več kot 90 odstotkih prostovoljcev razvilo protitelesa, ne glede na starostno skupino. Negativnih stranskih učinkov naj ne bi zaznali. Sočasno je Pfizer omenil, da cepivo že pospešeno proizvajajo in naj bi do konca leta imeli na voljo okoli 50 milijonov odmerkov. Prihodnje leto pa načrtujejo 1,3 milijarde odmerkov.

Trenutno jih čaka še nekaj testiranj, ki so predvsem usmerjena o varnosti cepiva. V podjetju so dovolj samozavestni glede uspešnosti projekta in pričakujejo odobritev pristojnih institucij najmanj do konca letošnjega leta. Samozavest tudi potrjuje pospešena proizvodnja cepiva, ki bi v primeru, da ne bi pričakovali odobritve, pomenilo velik strošek za podjetje.

Je to novica, ki smo jo vsi nestrpno pričakovali in bi lahko pomenila začetek konca pandemije koronavirusa? Nekoliko bo treba še počakati, da bo cepivo v splošni uporabi. Potem bo pa čas pokazal, ali je dolgoročno učinkovito ali bo potrebno sezonsko cepljenje, kot ga poznamo pri običajni gripi. Vsekakor bo ostalo kar nekaj vprašanj in dilem. A kot je izjavil glavni ameriški infektolog Anthony Fauci, je za zaustavitev pandemije zadostna 50- do 60-odstotna učinkovitost cepiva in da so podatki o več kot 90-odstotni učinkovitosti cepiva v razvoju naravnost fantastični.

Kapitalski trgi so se na novico odzvali na način, kot mu še nismo bili priča v zgodovini. Delnice, ki so v času krize zaradi koronavirusa največ izgubile (turizem, igralništvo, finance, prevozništvo), so pridobile od 20 do 40 odstotkov v enem dnevu, medtem ko so delnice podjetij, ki so v tem času največ pridobile, izgubile tudi do 20 odstotkov. Na Bloombergu so izračunali, da je glede na zgodovinske podatke ponovitev takšnega scenarija ena proti ena milijarda na peto potenco, torej nikoli.

Dejstvo je, da bo negativni vpliv virusa s časom izgubljal vpliv, verjetno v kombinaciji s cepivom in imunostjo, pridobljeni po naravni poti. To pomeni, da se bodo naša življenja počasi vračala v stanje, kakršnega smo poznali pred pojavom covida-19, da bodo gospodarstva okrevala in da bomo počasi, a vztrajno zakorakali v nov gospodarski cikel.

Temu primerno se bomo odzivali tudi vlagatelji in zasledovali nove priložnosti. Je bil ponedeljek prikaz nove realnosti? Gotovo ne povsem, bo pa srednjeročno najverjetneje treba portfelje nekoliko prilagoditi.

 

Avtor: Izidor Jerman, višji upravljavec investicijskih skladov

Objavljeno v: Delo, rubrika: Svetovni trg, 15. 11. 2020

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Ne želite nikoli več zamuditi naslednje naložbene priložnosti? Na spodnji povezavi se prijavite na naše  aktualne novice in ostanite vedno na tekočem.

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Tudi v letošnjem letu smo vam z veseljem na voljo, tako za nasvete
kot tudi upravljanje vaših naložb. Za podrobnejše informacije
kje lahko stopite v stik z nami kliknite na povezavo.

Uspešen začetek novega naložbenega leta vam želi Ekipa Triglav Skladi