Pon 22 Aug 2016

Donosi so opazno boljši kot na razvitih trgih

Vlagatelji še pričakujejo nizke obrestne mere, kar je za trge dobra novica. 

Delnice in tudi obveznice trgov v razvoju letos izkazujejo krepko boljše donose od primerljivih delnic in obveznic iz razvitih trgov. Še več, boljša donosnost je stalnica vse od februarja. Indeks trgov v razvoju je tako v evrih letos izkazal skoraj 19 odstotkov večjo donosnost od indeksa evropskih delnic Eurostoxx 50 in desetino večjo donosnost od ameriškega S&P 500. Podoben trend je viden tudi v avgustu, saj so trgi v razvoju doslej v evrih izkazali približno dva odstotka boljšo donosnost tako od ameriškega kot od evropskega indeksa.

Vprašali bi se lahko, zakaj se je ravno zdaj zgodil tak preobrat, ko pa so trgi v razvoju po veliki krizi iz leta 2009 krepko zaostajali za drugimi trgi. Seveda je en vzrok prav ta, da so doslej izkazovali konkretne zaostanke v donosnosti. Količnik PE trgov v razvoju tako znaša 14,17, PE indeksa S&P 500 dosega 20,46, evropskega indeksa Eurostoxx 50 pa celo 22,67. Drugi zelo pomemben količnik EV/EBITDA, ki primerja celotno vrednost podjetja s poenostavljenim denarnim tokom, znaša za trge v razvoju 8,28, za evropski indeks Eurostoxx 50 9,23, za ameriški S&P 500 pa kar 12,32.

Vendar podcenjenost trgov v razvoju, upoštevajoč količnike, sama zase ni dovolj za rast. Pomembno je tudi, da je ameriška centralna banka Fed v prvem četrtletju letos spremenila napovedi o dvigu obrestnih mer, ki naj bi se po novem zvišale šele leta 201. Nižje obrestne mere v ZDA pa so ključnega pomena za likvidnost trgov v razvoju. Nižje ko so, večja je likvidnost. In prav to je bil zadosten pogoj za boljšo donosnost tako delniških kot obvezniških naložb. Zadnji objavljeni komentarji članov odbora Feda kažejo, da velika večina teh ne pričakuje, da se bo inflacija zaradi plačnih pritiskov v ZDA hitro povrnila v območje okrog dveh odstotkov.

Graf: Trgi v razvoju »zmagujejo« (relativno gibanje izbranih indeksov, v odstotkih)

Vir: Bloomberg

Avtor: Radivoj Pregelj, Triglav Skladi

Objavljeno v: Delo, str. 18, 22. 8. 2016, rubrika: Trgi v razvoju

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt