Sob 14 Sep 2019

ECB je naredila svoje. Na vrsti so evropske vlade.

Potem ko je v četrtek ECB ponovno znižala ključno obrestno mero in napovedala nove spodbujevalne ukrepe, se sprašujemo, kaj lahko za oživitev evropske ekonomije in predvsem inflacije ECB sploh še stori. Najbrž bi bilo potrebno, da nadaljnji ukrepi pridejo od vlad držav članic.

Pred vrati je recesija v Nemčiji, prav tako nejasnosti glede brexita stvari samo še poslabšujejo. Sicer ob pogledu na finančne trge ni opažati, da bi bili vlagatelji pretirano zaskrbljeni. Donosi na obvezniškem trgu so nizki ali negativni. Prav tako ni opaziti kakšnega strahu na evropskih delniških trgih. Vendar pa je tudi res, da je ECB s svojo politiko poskrbela, da vlagatelji nimajo veliko drugih možnosti kot vztrajati v bolj tveganih naložbah. Kar močno pojasnjuje vrednosti borznih indeksov.

Navkljub dobremu stanju na trgih stvari pod površjem vsekakor niso rožnate. Poraja se nam vprašanje, kaj še lahko doseže ECB s svojimi ukrepi. Ali bo še nižja obrestna mera spodbudila potrošnjo? Nam bo prinesla nove naložbe? Bo ustvarila inflacijo? Odgovor je najbrž ne. Zato je tudi neenotnost, ki smo ji bili priča pri potrjevanju zadnjih ukrepov na ECB, logična. Predsednik ECB Draghi je naletel na nasprotovanje guvernerjev centralnih bank Nemčije, Avstrije, Francije, Nizozemske in Estonije in še nekaterih drugih predstavnikov znotraj ECB. Takšne neenotnosti pri sprejemanju tako pomembnih odločitev monetarne politike v 8 letih pod taktirko zdajšnjega predsednika ni bilo.

Na koga bi potem morali računati? Pozivi, da naj vlade, ki si to lahko privoščijo, zmanjšajo davke oziroma povečajo potrošnjo, so na mestu. Morda najizrazitejši primer take države je Nemčija. Kljub temu da bodo najverjetneje kmalu pristali v recesiji, imajo proračunski presežek. Država se zadolžuje po negativnih obrestnih merah, torej so praktično plačani, da se zadolžujejo, pa vseeno ne povečujejo potrošnje. Tudi njihova infrastruktura potrebuje dodatna vlaganja. V državi s sorazmerno visokimi davki se bo velik del potrošnje prilil nazaj v blagajno.

Predvidevamo lahko, da se tega zavedajo tudi politiki. Nemčija je že nakazala, da je pripravljena na bolj ohlapno finančno politiko, če se bodo stvari poslabšale. Prav tako lahko podobne ukrepe pričakujemo tudi od drugih držav. Če želimo obrniti trende glede ohlajanja evropskega gospodarstva, je zdaj čas, da v ospredje stopijo vlade in nam predstavijo novo, drugačno fiskalno politiko. Konec koncev je to poudaril tudi odhajajoči predsednik ECB, ko je izjavil, da je ena redkih točk, kjer so si bili vsi guvernerji centralnih bank enotni, ta, da je čas, da zdaj vajeti prevzame fiskalna politika.

Avtor: Vid Pajič, Triglav Skladi d.o.o.

DNEVNIK, 14. 9. 2019, RUBRIKA: BORZNI KOMENTAR

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt