Tor 23 Nov 2021

Elon Musk pošteno zatresel delnico Tesle

Kvartalni rezultati podjetij v ZDA so spodbudni za kapitalski trg.

Obdobje objav kvartalnih rezultatov se v ZDA počasi končuje. Objavilo jih je že več kot 90 odstotkov podjetij iz indeksa S&P 500 in spet lahko govorimo o izjemno spodbudnih novicah za kapitalski trg. Namreč, več kot 80 odstotkov objav je pozitivno presenetilo glede dobička na delnico in tudi pri več kot 75 odstotkih objav je bilo pozitivno presenečenje glede višine prihodkov.

Učinek gospodarskega okrevanja po koronskih zapiranjih gospodarstev tako še vedno ni izgubil momenta in to odpira pot do novih rekordov cen delnic. Dodatni veter v krila delniških naložb je v tem tednu dodal še ameriški predsednik Joe Biden, ki je tudi s številnimi glasovi republikanskih kongresnikov dobil v roke več kot 1000 milijard dolarjev vreden projekt infrastrukturne obnove in izgradnje. Z njim bodo v prihodnjih petih letih vsaj delno obnovili ameriško infrastrukturo – od cest, mostov, železnic pa vse do hitrega interneta. S tem bodo ustvarjena številna nova delovna mesta na področju zvezne in lokalne oblasti, kar se bo vsekakor prelilo tudi v zasebni sektor.

Potrošnja raste

Tudi podatki o potrošnji so zelo spodbudni, in to kljub vedno višjim cenam. To anomalijo lahko pojasnimo s tem, da se je v ZDA povprečna urna postavka zaposlenega dvignila za približno pet odstotkov v zadnjem letu, kar nekako nevtralizira negativni učinek inflacije. Vseeno je treba nekaj previdnosti, saj vedno višja inflacija »pritiska« na Fed, da bodo začeli resneje razmišljati o hitrejšem začetku dvigovanja obrestnih mer.

Smo pa nekaj predaha doživeli tudi na vročem naftnem trgu. Po koordinirani akciji ZDA se je namreč cena nafte končno le nekoliko znižala. ZDA so se z namenom zajezitve vedno bolj alarmantnih podatkov o inflaciji odločile zaprositi največje porabnice nafte za sprostitev strateških rezerv. V to akcijo so vključili celo Kitajsko, ki je sprejela pobudo, in tako bodo dejansko sprostili nekaj svojih strateških rezerv.

Vseeno se ocenjuje, da gre bolj za ukrep, ki ne bo dolgoročno stabiliziral oziroma znižal cene nafte. Sistemska težava še vedno ostaja – ponudba namreč ne dohaja povpraševanja, zato se bo nadaljeval pritisk na višanje cene nafte in prelivanje tega učinka v potrošnjo.

Musk prodaja zaradi davkov ali česa drugega?

Za kar nekaj pretresa na borzi pa je spet poskrbel Elon Musk, ki je prek družbenih omrežij spraševal svoje sledilce, ali naj proda desetodstotni delež svojega premoženja v delnicah Tesle. Sredi oktobra je namreč delnica Tesle začela strmo rasti, saj je dobila zalet v dobri objavi kvartalnih rezultatov in večjem naročilu Teslinih vozil določene družbe za izposojo vozil. Po začetku objav, da je Musk začel prodajo svojih delnic, pa je tečaj v samo nekaj dneh utrpel skoraj 20-odstotni padec.

Glede na objavljene informacije je s prodajo svojih delnic nekje na polovici – če se bo držal svojih obljub iz objav na družbenih omrežjih. Razlog za prodajo naj bi bil v plačilu davka, ki ga bo imel z unovčevanjem opcij na delnice Tesle, ki zapadejo prihodnje leto. Analitike je pri tem bolj zmotilo dejstvo, da bo unovčil bistveno več delnic, kot bi potreboval denarja za plačilo teh davkov.

Tako so se začela ugibanja, kaj je dejanski oziroma dodaten razlog za prodajo take količine delnic. Lahko da Musk snuje kak nov projekt ali potrebuje dodatna sveža sredstva za financiranje svojega vesoljskega programa. Drugi menijo, da unovčuje dobiček na svojih delnicah zaradi napovedanega dviga davkov v prihodnjem letu, s čimer bo Bidnova administracija financirala obsežne infrastrukturne projekte. Ali pa si je pri tej ceni preprosto postavil »mejo« za delno realizacijo dobičkov na delnicah Tesle ...

Avtor: Janez Javornik, višji upravljavec individualnih portfeljev

Objavljeno v: Delo, rubrika: Svetovni trg, datum: 20.11.2021

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS oktober 2021

Preberite poročilo