Tor 11 Jan 2022

Inflacija in naložbeni razredi

Veliko govorimo o inflaciji, ki je v zadnjem letu močno zaznamovala tako družbenopolitično dogajanje kot razmere na kapitalskem trgu. To ni seveda nobeno presenečenje: inflacija, ki je posledica novega koronovirusa in posledične agresivne monetarne politike centralnih bank, je rekordna in je leta 2021 znašala 6,8 odstotka v ZDA, 5 odstotkov v območju evra in 5,1 odstotka v Veliki Britaniji. Za obvladovanje inflacije so pristojne prav centralne banke, ki jo lahko obvladujejo s povišanjem obrestnih mer. Spremembe na tem področju se že dogajajo.

Decembra je britanska centralna banka (Bank of England oziroma BoE) kot prva od večjih tovrstnih institucij dvignila obrestne mere (dvig je bil skromen, z 0,1 odstotka na 0,25 odstotka). Podobno je tudi ameriška centralna banka (Federal Reserve oziroma Fed) javnost seznanila, da namerava letos večkrat dvigniti obrestno mero (trenutno ta znaša 0,08 odstotka). Še več, prejšnji teden so sporočili, da predvidevajo še hitrejše zvišanje obrestnih mer. Evropska centralna banka (ECB) je edina med večjimi tovrstnimi institucijami, ki se še ni popolnoma izjasnila o svoji nameri.

Novembra je predsednica ECB Christine Lagarde povedala, da je malo verjetno, da bo banka zvišala obrestne mere v tekočem letu. Kaj pa vse to pomeni za različne investicijske razrede? Razmerje med obrestnimi merami in nepremičninami je jasno. Ker se višje obrestne mere odražajo v višjem mesečnem obroku posojila, je posledično težje pridobiti oziroma odplačevati kredit, kar bi verjetno pomenilo manj povpraševanja po tovrstnih naložbah.

Podobno je pri obveznicah: ker so izplačila fiksna, naložba postane manj atraktivna, ko se obrestne mere zvišajo, saj investitor lahko pričakuje, da bodo novoizdane obveznice prinašale višji donos od starejših.

Kaj pa delnice? Ker dvig obrestnih mer pomeni, da se tako podjetja kot tudi investitorji težje zadolžujejo, lahko (v povprečju) pričakujemo, da bo zvišanje obrestnih mer negativno vplivalo na vrednost delnic. Zanimivo pa je tudi razmerje med različnimi delnicami. Večino podjetij lahko razdelimo na tako imenovana »growth« podjetja (relativno mlada podjetja, ki še niso zelo profitabilna in ki redko izplačujejo dividende) ter »value« podjetja (znane družbe, ki v povprečnem letu izplačujejo visoke dividende). Zelo grobo lahko določimo vrednost posamezne delnice kot seštevek denarnih tokov podjetja, diskontiranih s faktorjem, ki vključuje obrestno mero (imamo torej ulomek, kjer je v števcu denarni tok, v imenovalcu pa obrestna mera). Ob predpostavki, da so ti tokovi nespremenjeni, velja, da je vrednost delnice nižja ob zvišanju obrestne mere.

Vprašanje višjih obrestnih mer je torej še posebej problematično za »growth delnice«, saj za ohranjanje visokih vrednosti te potrebujejo še bolj optimistično rast ocene denarnih tokov. Na splošno gledano je torej višja inflacija slaba novica za vse naložbene razrede, med delnicami pa inflacija po vsej verjetnosti škodi bolj »growth« (na primer hitro rastočim tehnološkim podjetjem) kot »value« delnicam (na primer uveljavljenim družbam v zrelih panogah, kot so večje banke, večja farmacevtska podjetja in podobno).

Avtor: Erik Scheriani, analitik s področja analiz

Objavljeno v: Dnevnik, rubrika: Borzni komentar, datum: 11. 1. 2022

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič