Sre 2 Apr 2008

Je Amerika že v recesiji?

Recesija je tehnično definirana takrat, ko dve zaporedni četrtletji upada bruto domači proizvod, ali ko je ta negativen na letni ravni.Do sedaj je bil BDP v Združenih državah Amerike pozitiven, z le 0,6 odstotno rastjo v zadnjem četrtletju lanskega leta. Po predvidevanjih bosta prvi dve četrtletji letošnjega leta beležili izjemno nizko rast ali celo upad rasti BDP-ja , spodbujeno z poslabševanjem razmer na trgu nepremičnin, rastjo brezposelnosti in padcem proizvodnih in storitvenih aktivnosti. Pogled v prihodnost nam pravi, da agresivna monetarna politika z strani Zveznih rezerv in sprejetje stimulativnega paketa z strani ameriške vlade lahko pošlje ameriško gospodarstvo na pot okrevanja v drugi polovici leta. Ne glede na to, ali Amerika tehnično pade v recesijo ali ne, je trenutno upočasnjevanje gospodarstva dovolj obsežno - predvsem v nepremičninskem in storitvenem sektorju – da nekateri to obdobje že označujejo za recesijo.

Trenutni razlogi za upočasnjevanje gospodarstva imajo več korenin.

Za začetek, Amerika trpi največji padec nepremičninskih aktivnosti v zadnji generaciji, ki je celo bolj obsežen kot v nepremičninski krizi konec 80ih in v začetku 90ih let. Razlogi za nastanek nepremičninskega balona so vsaj trije: obrestna mera, ki je predolgo časa ostala na prenizkih ravneh, nepremišljen sistem posojil ter zgrešena predstava posojilojemalcev. Ko je nepremičninski balon počil, se je zmanjšala dostopnost kreditov. Nadaljnje negativne vplive je prinesla visoka cena nafte, povečevanje nezaposlenosti, zmanjševanje potrošnje in porast pesimizma med podjetniki. Zmanjšala se je tudi izvozna aktivnost, ki je bila v preteklosti precej močna.

Opozorila s strani predsednika ameriških Zveznih rezerv (FED) – Bena Bernankeja, o poslabševanju razmer na trgu nepremičnin in trgu dela ter o vplivu teh dejavnikov na potrošnjo, nam dajo verjeti, da bo FED na svojem naslednjem zasedanju 18. marca nadalje znižal obrestno mero za 0,5 odstotne točke. Tudi nadaljnji ukrepi v smeri zniževanja obrestnih mer so možni, razen če se gospodarstvo začne odzivati na dosedanje ukrepe v smislu okrevanja, ali če inflacija postane prevelika grožnja.

Inflacija sicer že sedaj predstavlja velik problem, s katerim se sooča večina svetovnih gospodarstev. Spodbujena je predvsem s strani visoke rasti nafte in prehrambenih dobrin (npr. žito, soja, koruza…) Trenutno gre samo za stvar prioritete, kateri problem najprej potrebuje rešitev, in to je v Ameriki gospodarska rast. Takoj ko se pojavijo prvi znaki okrevanja gospodarstva, se bo fokus preusmeril, zato je možno ponovno dvigovanje obrestnih mer že v drugi polovici leta z namenom krotenja inflacije. V primeru da FED izgubi ekonomsko bitko se namreč Ameriki obeta obdobje največje makroekonomske more –stagflacija (upadanje rasti in visoka inflacija).

Če bo šlo vse po sreči se bo ameriško gospodarstvo okrepilo pozneje v letu in inflacija bo prešla pod kontrolo. Razplet na delniških trgih pa bi se po trenutni tekmi vlečenja vrvi lahko iztekel s porazom medvedov in zmago bikov.

Avtor: Sašo Ivanović, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt