Sob 14 Jan 2017

Kaj bo trgom prinesla inavguracija Trumpa?

Svetovni delniški trgi so v zadnjih dveh mesecih, po volitvah v ZDA, izkazali zelo lepe rasti. Od večjih razvitih trgov je največ pridobil prav ameriški indeks S&P 500, ki je v evrih pridobil kar 11 odstotkov. Evropski indeks Euro Stoxx 50 mu tesno sledi z rastjo v višini 10 odstotkov.

Tako velika rast delnic je predvsem posledica pričakovanj, da bo novi ameriški predsednik stimuliral ameriško gospodarstvo z nižjimi davki in velikimi investicijami v infrastrukturo, kar bi imelo za posledico večjo gospodarsko rast.

Obljube so tako zelo drzne, saj je gospodarstvo ZDA v tretjem četrtletju lani raslo s kar 3,5-odstotno stopnjo na letni ravni, brezposelnost pa je rekordno nizka na 4,6-odstotni stopnji. Po drugi strani pa bodo nove investicije in nižji davki nujno povečali deficit in s tem zadolženost ZDA v okolju, kjer se napovedujejo višje obrestne mere.

Prav zaradi omenjenih dejstev je ključnega pomena, kakšni bodo dejanski koraki nove ameriške administracije na ekonomskem področju. Ključni datum je torej 20. januar, ko bo novi predsednik zaprisegel in se pričakuje jasnejše napovedi nove ekonomske politike. Investitorji to z nestrpnostjo pričakujejo, kar je bilo vidno na tiskovni konferenci minulo sredo. Tokrat pa je Trump razočaral, tako da so investitorji postali previdnejši. V tem tiči razlog, da zadnji teden delniški trgi razvitih držav niso rasli, prav tako je nekaj odstotkov izgubil ameriški dolar. Ameriškim obveznicam je ponovno padla zahtevana donosnost. Nasprotno se je ponovno začelo pobirati zlato, ki se sedaj približuje vrednosti 1200 dolarjev za unčo. Tudi delniški trgi držav v razvoju so v zadnjih desetih dneh v evrih izkazali skoraj 3-odstotno višjo donosnost v primerjavi z ameriškim indeksom.

Lahko bi rekli, da smo dočakali predah in da bo več znanega v prihodnjih tednih.

 

Avtor: Radivoj Pregelj, Triglav Skladi

 

Dnevnik, str. 29, 14. 1. 2017, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Bodo pogonska goriva še naprej tako draga?

Preberi več