Pon 22 Okt 2012

Kaj nam pravijo objave poslovnih rezultatov?

Sezona objav poslovnih rezultatov za tretje četrtletje je v polnem zagonu. Do četrtka je objavilo svoje rezultate 115 podjetij iz globalnega indeksa S&P Global 1200 kar je dobrih 9 odstotkov podjetij iz indeksa. Največ objav je za nami v ZDA, saj je iz indeksa S&P 500 objavilo rezultate 95 podjetij, kar predstavlja 19 odstotkov podjetij iz tega indeksa.

Iz že objavljenih podatkov lahko vidimo, da med večjimi svetovnimi podjetji približno 67 odstotkov vseh dosega boljše dobičke, kot so bila pričakovanja analitikov. Podatki o prodaji so nekoliko slabši, saj le 46 odstotkov podjetij presega pričakovanja analitikov. Največ negativnih presenečenj je bilo denimo v Združenih državah Amerike v sektorju Informacijske tehnologije, pa ne toliko zaradi slabega tretjega četrtletja, kot zaradi znižane napovedi za naprej. Med večjimi podjetji sta tako vlagatelje razočarala npr. Intel in IBM, ki vidita upočasnjevanje prodaje klasičnih računalnikov oziroma strojne opreme predvsem zaradi vse večje popularnosti tabličnih računalnikov. Iz njihovih izjav je bilo zaslediti tudi nekaj dvoma, da bo Microsoft z pričetkom prodaje Windows 8 uspel spodbuditi prodajo računalnikov.

Poleg objav poslovnih rezultatov, ki za sedaj še dokaj dobro izpolnjujejo pričakovanja investitorjev, so v zadnjem obdobju investitorje razveseljevale tudi objave makroekonomskih podatkov. Ti kažejo, da ni inflacijskih pritiskov, da prodaja v ZDA postopno narašča in da se izboljšuje nepremičninski trg in trg dela v ZDA.

Vse to je ob odsotnosti novih gospodarskih in političnih pretresov v Evropi pripeljalo do povečanega optimizma na borznih trgih, ki so v primeru ZDA in evropskih trgov tik pod letošnjimi vrhovi. Dobra rast borz v ZDA je pogojena z relativno boljšimi gospodarskimi kazalniki glede na ostali razviti svet, rast borz v Evropi pa je predvsem posledica začasne umiritve krize. V ospredje so zopet prišla vrednotenja evropskih podjetij, ki kažejo na precejšnjo podcenjenost delnic v primerjavi z zgodovinskimi nivoji ali z ostalimi regijami.

 

Avtor: Sašo Ivanovič, direktor sektorja upravljanja premoženja, Triglav Skladi, d. o. o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Bodo pogonska goriva še naprej tako draga?

Preberi več