Čet 12 Nov 2020

Kako modro je staviti na razvijalce cepiva zoper koronavirus?

Novice v povezavi z odkritjem cepiva ali zdravila imajo seveda velik vpliv na cene delnic podjetij, ki kakorkoli sodelujejo v tem procesu. A ker je z izidom povezana precejšna negotovost, je hkrati povečana tudi nihajnost cen delnic teh podjetij.

Dobre novice o napredku razvoja cepiva Pfizerja in BioNtecha so ne le dale zalet omenjenima delnicama, ampak na dan novice povzročila enega najboljših borznih dni letos. Se je pa navdušenje nad delnico Pfizerja po prvotnem skoku za približno 15 odstotkov kmalu umirilo, delnica je namreč proti koncu tedna kotirala le še pet odstotkov nad vrednostjo pred razkritjem in pri ceni, ki je za dva odstotka nižje kot konec lanskega leta. Kako smiselno je potemtakem staviti na razvijalca cepiva?

Najprej povejmo, da omenjeni družbi nista edini, za katere vlagatelji verjamejo, da sta na dobri poti do odkritja rešitve zoper koronavirus. Po zadnjih podatkih sledilnika razvoja cepiva časnika New York Times raziskovalci razvijajo 50 različnih cepiv, ki so že v klinični fazi razvoja, ter 87 cepiv v predklinični fazi. Nekatere skupine oziroma podjetja so z razvojem dlje, odziv vlagateljev pa precej različen. Ta je le deloma pogojen z oceno možnosti uspeha, na ceno delnice vpliva tudi učinek, ki bi ga morebitna odobritev cepiva imela na poslovanje posameznega podjetja.

Vlagatelji veliko možnosti pripisujejo podjetju Moderna, ki je že marca objavilo obetajoče predklinične rezultate, sredi poletja pa začelo testiranje na večjem številu prostovoljcev. Tržna vrednost podjetja se je letos skoraj potrojila, saj bi morebitna monetizacija cepiva korenito spremenila uspešnost poslovanja podjetja. Gre namreč za majhno podjetje, v lanskem polletju so prihodki podjetja precej upadli in so znašali le 60 milijonov evrov, zabeležilo je tudi veliko izgubo. Podobno daleč so z razvojem tudi nekatera večja farmacevtska podjetja, na primer AstraZeneca, katerih vrednost pa se zaradi njihove velikosti ni pomembneje spremenila.

Primerno obdobje za defenzivne delnice

Farmacija kot celota velja za defenzivni sektor, zaradi česar se v času negativnega trenda na finančnih trgih pogosto izkaže bolje kot drugi sektorji. Tudi to je bil eden izmed razlogov, da so podjetja, ki se ukvarjajo z zdravstveno dejavnostjo, med pandemijo poslovala nadpovprečno. To še zlasti velja za največja podjetja iz dejavnosti. Je pa sektor precej heterogen in se podjetja razlikujejo tako po dejavnosti, ki jo opravljajo, kot tudi po izdelčnem oziroma storitvenem spletu.

Podjetja se razlikujejo tudi po velikosti in finančnem položaju, zato je imela pandemija na posamezna podjetja različen vpliv. Ustavitev javnega življenja ter obremenitev zdravstvenega sistema s pacienti, okuženimi s SARS-CoV-2, je namreč pomenila tudi zmanjšanje obsega drugega, predvsem nenujnega zdravljenja. To so še zlasti občutila podjetja iz lepotne in športne medicine, tudi ortopedije. Zaradi manjšega obsega storitev običajnega zdravljenja so slabše poslovali tudi izvajalci medicinskih storitev, ki so se poleg tega spopadali še s povišanimi stroški zaradi zagotavljanja previdnostnih ukrepov. Vlagatelji so z veliko previdnosti spremljali tudi poslovanje podjetij, katerih rast temelji predvsem na novih izdelkih. Pričakovali so namreč, da bodo ta podjetja zaradi nezmožnosti neposrednega trženja novih izdelkov poslovala slabše kot sicer. Objavljeni rezultati kažejo, da je bila skrb nekoliko pretirana.

Priložnosti in pasti

Ko je spomladi postalo jasno, da se bo skoraj ves razviti svet s pandemijo spopadel z ustavitvijo javnega življenja, smo v portfelju sklada Triglav Zdravje in farmacija najprej povečali delež največjih podjetij iz dejavnosti ter podjetij z močnimi bilancami. Čeprav smo jim v običajnih časih precej naklonjeni, smo zmanjšali delež podjetij z novimi in inovativnimi izdelki. Od poletja pa smo postopoma vključevali podjetja, ki imajo od trenutnih razmer neposredne koristi. Tako smo povečali izpostavljenost do proizvajalca zdravila remdisivir Gilead Sciences, farmacevtskega podjetja AstraZeneca, ter proizvajalcev testov Abbott Laboratories in Thermo Fisher Scientific.Malim vlagateljem nakupe posameznih delnic zgolj zaradi špekulacij o odkritju cepiva odsvetujemo. Zanje je namreč primernejša širša razpršitev naložb, tako geografsko kot sektorsko. Kot dopolnilo naložbam pa je seveda primeren tudi sklad, ki je usmerjen predvsem v naložbe iz zdravstva in farmacije. Podjetja iz dejavnosti namreč glede na globalne trende ponujajo stabilno rast tako kratko- kot tudi na nekoliko dolgoročno.

Avtor: Gašper Dovč, višji upravljavec investicijskih skladov

Objavljeno v: spletne Moje Finance, rubrika: Upravljanje v živo, 9. 11. 2020

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Ne želite nikoli več zamuditi naslednje naložbene priložnosti? Na spodnji povezavi se prijavite na naše  aktualne novice in ostanite vedno na tekočem.

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Tudi v letošnjem letu smo vam z veseljem na voljo, tako za nasvete
kot tudi upravljanje vaših naložb. Za podrobnejše informacije
kje lahko stopite v stik z nami kliknite na povezavo.

Uspešen začetek novega naložbenega leta vam želi Ekipa Triglav Skladi