Čet 17 Dec 2020

Kitajska: Ko koronavirus postane stvar preteklosti

Epidemija je na Kitajskem poskrbela za pospešitev trenda, ki je bil vroč že prej. Digitalizacija. Selitev poslovanja in družabnega življenja na splet. Ko so se Kitajci konec januarja znašli v karanteni, so imeli orodja že pri roki. Nakupi so že prej bolj ali manj potekali po spletu. Priljubljena so bila tudi družbena omrežja, prek katerih so bili v stiku z drugimi, medtem ko so ta omrežja poleg druženja omogočala vse več storitev. Nekateri so bili že prej navdušeni nad spletnimi igricami. Tako so se, zaprti v svoja stanovanja z zelo omejenimi in strogo nadzorovanimi izhodi, samo še bolj oprijeli svojih telefonov in spletnih vsebin.

Trgovine kot prevzemna mesta za spletne trgovce

Tudi po odprtju države spletna trgovina raste. Precej fizičnih trgovin na Kitajskem je ali v lasti spletnih trgovcev ali pa so njihove franšize. Tako so trgovine bolj prevzemna mesta za spletne trgovce, pri čemer ti ne ponujajo samo tekstila in elektronike ter drugega blaga, po čemer so znani v naših krajih, temveč tudi osnovne življenjske dobrine, kot so hrana, vključno s svežimi živili, in higienski pripomočki. Tako klasično nakupovanje v nakupovalnih središčih počasi postaja stvar preteklosti.

Fintech pod drobnogledom kitajskih oblasti

Tem trendom smo prilagodili tudi naše portfelje. Med pomembnejšimi naložbami v naših skladih so tako delnice spletnih velikanov Alibaba, Tencent, Meituan in JD. Nekatera od teh podjetij so postala že tako velika, da imajo precejšnjo tržno moč. Takšne skrbi so v novembru pripeljale kitajske oblasti do odločitve, da bodo začele omejevati nekatere njihove poslovne prakse, ki bi lahko omejevale konkurenco na trgu. Prav tako so blokirali prvo javno ponudbo delnic podjetja Ant, ki deluje kot spletna banka Alibabe. Oblasti želijo, da bi spletna finančna podjetja (fintech) poslovala po podobnih pogojih kot poslovne banke in da jim zaradi pomanjkanja nadzora ne bi pomenila nelojalne konkurence.

Kaj sledi?

Kitajsko gospodarstvo bo verjetno eno redkih, če ne celo edino večje svetovno gospodarstvo, ki bo letos doživelo gospodarsko rast. Osebna poraba bo še vedno pomembno gibalo gospodarske rasti, pri čemer bo pri največjih igralcih na trgu navzoče tudi regulatorno tveganje. Gospodarstvo se bo usmerjalo v vse bolj tehnološko zahtevne izdelke, deloma tudi zaradi pritiska ZDA glede uporabe ameriških tehnologije, kot smo videli na primeru Huaweia. Kitajska namerava do leta 2060 postati brezogljična družba, kar bo zahtevalo vlaganja v zelene tehnologije oziroma uporabo ekološko sprejemljivih virov energije. Še bodo razvijali peto generacijo mobilne telefonije, razvijajo tudi avtonomne avtomobile ter umetno inteligenco in še bi lahko naštevali. Zaradi pandemije bodo ljudje verjetno bolj pozorni na svoje zdravje, kar bo spodbudilo razvoj zdravstvenih storitev.

Vse kaže, da bomo v prihodnjih letih priča zanimivemu dogajanju na kitajskem trgu, kjer ne bo manjkalo investicijskih priložnosti.

Avtor: Matjaž Dlesk, višji upravljavec investicijskih skladov

Objavljeno v: Moje finance, rubrika: Upravljanje v živo, str. 16, 16. 11. 2020

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Ne želite nikoli več zamuditi naslednje naložbene priložnosti? Na spodnji povezavi se prijavite na naše  aktualne novice in ostanite vedno na tekočem.

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Tudi v letošnjem letu smo vam z veseljem na voljo, tako za nasvete
kot tudi upravljanje vaših naložb. Za podrobnejše informacije
kje lahko stopite v stik z nami kliknite na povezavo.

Uspešen začetek novega naložbenega leta vam želi Ekipa Triglav Skladi