Tor 11 Feb 2020

Kljub virusom spet na starih tirnicah

Tudi v Evropi je zmanjševanje proizvodnje morda že doseglo najnižjo točko, trend pa se izboljšuje.

Po dobrem začetku in nekoliko slabšem zaključku borznih trgov januarja se je letošnji februar spet začel s pozitivno noto. Glavne skrbi, povezane predvsem z zastojem v poslovanju azijskih podjetij zaradi epidemije koronavirusa, so nekoliko razvodenele, trgi pa spet oživeli in v nekaterih primerih dosegli nove vrhunce.
Letos so najdonosnejši globalni sektorji informacijska tehnologija in javna oskrba, slabše pa so jo odnesli energija in materiali ter surovine.

Pozitivnih novic, ki so pomagale k rasti trgov prvi teden februarja, je bilo kar nekaj. Kitajska je objavila, da bo za polovico znižala carine na 75 milijard dolarjev ameriškega uvoza, skladno s prvo fazo sporazuma med ZDA in Kitajsko. Makroekonomski podatki v ZDA kažejo na robustnejšo sliko.

Podatki tako v proizvodnji kot storitvah kažejo boljšo sliko od pričakovanj analitikov, trend upadanja pa se je ustavil. Tudi v Evropi indikatorji kažejo, da je krčenje v proizvodnji morda že doseglo svojo najnižjo točko, trend pa se rahlo izboljšuje. Objavljeni so bili podatki, ki kažejo, da se stopnja rasti okužb z novim virusom na Kitajskem upočasnjuje, kar daje investitorjem misliti, da je morda najhujše že za nami.

Analiza preteklih izbruhov okužb potrjuje, da pretiranega razloga za razprodajo delnic ni. Sars je na Kitajskem povzročil okoli devetodstotno znižanje indeksa, prašičja gripa v Mehiki štiriodstotno znižanje, ebola v Afriki štiriodstotno znižanje indeksa MSCI Afrika, epidemija zika v Braziliji le okoli dvoodstotni padec. Vsi omenjeni padci trgov zaradi izbruhov virusov so že v mesecu dni ne samo nadomestili izgube, ampak presegli vrednosti pred izbruhom.

Strm padec vrednosti nafte je bil januarja. Cena se je znižala za kar okoli 20 odstotkov, kar povezujemo predvsem z izbruhom koronavirusa. Povpraševanje po nafti se je na Kitajskem januarja znižalo za 20 odstotkov, kar znaša okoli tri milijone sodov na dan, verjetno pa je del upada povezan tudi s kitajskim novim letom, ko se proizvodnja ustavi.

Začetek februarja je prinesel malo olajšanja, ko se je srečanje tehničnih strokovnjakov OPEC+ na Dunaju končalo s priporočilom znižanja proizvodnje za 600.000 sodov na dan, kot odgovor na manjše povpraševanje. To bi v kombinaciji z zajezitvijo širjenja koronavirusa lahko pripeljalo do stabilizacije cen nafte.

Tržni udeleženci se še naprej srečujejo z dilemo nizkih obrestnih mer in pomanjkanjem donosnih investicij. Dokler bodo centralne banke po svetu vodile stimulativno denarno politiko z nizkimi obrestnimi merami, bodo razmere v gospodarstvu dobre ali vsaj v trendu izboljševanja. Zares velikih tveganj ni nikjer na vidiku in tako lahko pričakujemo, da borzni trgi večjih padcev ne bodo deležni.

Avtor: Sašo Ivanovič, Triglav Skladi d.o.o. 

DELO, 11. 2. 2020, RUBRIKA: BORZNA ANALIZA

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS oktober 2021

Preberite poročilo