Tor 10 Nov 2020

Ko negativne obrestne mere niso dovolj

Ameriška krivulja donosnosti se je v zadnjih dveh mesecih spet začela dvigati, evropska pa spet spuščati.

Ameriške volitve so bile v prejšnjem tednu globalno žarišče dogajanja – za nekaj dni so celo zasenčile vsakodnevne novice in podatke o okuženih s koronavirusom.

Volitve predsednika v ZDA načelno niso nikoli veljale za dogodek, ki bi srednjeročno relevantno vplival na kapitalske trge, vsekakor pa imajo lahko posledice na vse drugo. Če ostanemo pri kapitalskih oziroma obvezniških trgih, seveda obstajajo številni scenariji o tem, kaj je mogoče pričakovati v prihodnjih štirih letih pod Trumpom ali Bidnom.

Vendar je fokus trga usmerjen predvsem na težko pričakovani in zelo potreben dodatni fiskalni stimulus v ZDA, ki ga kongresu pred volitvami ni uspelo potrditi. Po volitvah bo konsenz spet odvisen od porazdelitve sedežev med republikanci in demokrati v spodnjem in zgornjem domu kongresa. Torej še ena od številnih globalnih negotovosti, ki smo jim priča, še posebno v tem letu.

A vendar, število okužb s covidom-19 se bo v ZDA še naprej povečevalo, glede na trend kmalu nad 100.000 primerov na dan. Naraščajoči trend bo v prihodnjih tednih verjetno še dodatno pritiskal na politiko, naj se čim prej zedini glede pomoči, ki jo gospodarstvo vse bolj potrebuje.

Evropa je v drugem valu najbolj prizadeta regija, kar seveda vpliva na vse finančne kazalnike. Na obvezniškem trgu se to zelo jasno opazno v ponovni divergenci krivulj donosnosti v Evropi in ZDA.

Vzroki za to so razumljivi, saj sedanji delni karantenski ukrepi na evropsko gospodarstvo spet delujejo zaviralno, medtem ko se v ZDA s takimi ukrepi (še) ne spopadajo. Kljub temu pa apetita po tveganju ali, drugače rečeno, lova za donosnostjo ne manjka.

Na evropskih dolžniških trgih je pozitivni donos v takšnem primanjkljaju, da ima dolžniški vlagatelj na izbiro le še zelo dolgoročne manj tvegane obveznice ali bolj tvegane za ustvarjanje pozitivnega donosa do dospelosti. To je namreč lepo opazi ob vsakem poskusu zvišanja kreditnih pribitkov, ki jih trg hitro izkoristi kot naložbeno priložnost, saj so kapitalski prilivi na obvezniški trg skupaj s programom kvantitativnega sproščanja ECB tako visoki, da je evropska krivulja donosnosti že do 30. leta v minusu.

Tako nizke krivulje niso izkusili niti na Japonskem, ki velja za prvi finančni trg, ki se je do zdaj soočil z ničelnimi in negativnimi obrestnimi merami. Da se je krivulja donosnosti v Evropi spustila še nižje, je v zadnjem obdobju zaslužna tudi ECB. Njena predsednica Christine Lagarde je že izrazila zaskrbljenost zaradi negotovosti v evropskem gospodarstvu, zato je v govoru na zadnjem zasedanju sveta ECB namignila, da je zelo verjetno, da bo na decembrskem zasedanju ECB spet ukrepala.

V okviru novih ukrepov pa je po mnenju analitikov na mizi najmanj podaljšanje tako imenovanega protikriznega programa PEPP do konca leta 2021. Torej, če kje, bo na obvezniških trgih likvidnosti še vedno veliko.

Avtor: Aleš Čačovič, višji upravljavec investicijskih skladov

Objavljeno v: Delo, Posel in denar, rubrika: Trg obveznic, 8. 11. 2020

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS december 2020

Preberite poročilo

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Ne želite nikoli več zamuditi naslednje naložbene priložnosti? Na spodnji povezavi se prijavite na naše  aktualne novice in ostanite vedno na tekočem.

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Tudi v letošnjem letu smo vam z veseljem na voljo, tako za nasvete
kot tudi upravljanje vaših naložb. Za podrobnejše informacije
kje lahko stopite v stik z nami kliknite na povezavo.

Uspešen začetek novega naložbenega leta vam želi Ekipa Triglav Skladi