Sob 2 Jul 2016

Močan odboj delnic po padcih zaradi brexita

V tednu po brexitu smo na svetovnih borzah doživeli najprej močne padce tečajev, ki pa so v sredini tedna obrnili smer in pokazali silovit odboj. Največje premike so poleg britanskih doživele evropske delnice. Po brexitu je indeks DJ Eurostoxx 600 izgubil kar 11,7 odstotka.

Proti koncu torkovega trgovanja je začel spet rasti in je tako do konca tedna nazaj pridobil 7,3 odstotka. Angleški FTSE 100 je po brexitu izgubil 6,5 odstotka in do konca tedna spet pridobil 10,2 odstotka. Zanimivo je, da so tako ameriški delniški indeksi kot indeksi držav v razvoju do konca tedna izničili vse padce.

Na drugi strani je bilo zaznati močne premike na valutnih trgih. Tako je angleški funt glede na dolar izkazal najnižjo vrednost v zadnjih 31 letih in napovedi so, da bo njegova vrednost, ob nižanju obrestnih mer angleške centralne banke v naslednjem obdobju še nižja. Funt je tudi v primerjavi z evrom izgubil skoraj 10 odstotkov vrednosti.

Na drugi strani je evro proti dolarju izgubil dobre 3 odstotke. Veliki premiki pri valutah ne smejo čuditi, saj so največje centralne banke napovedale podaljšanje sproščenih monetarnih politik. Poleg angleške centralne banke je ameriška centralna banka prestavila dvig obrestnih mer, evropska centralna banka pa je napovedala nizke obrestne mere tudi po koncu obdobja odkupovanja obveznic.

Razlog seveda tiči v strahu pred deflacijo. Vse to je še dodatno znižalo obrestne mere obveznic. Donosnost nemške 10-letne državne obveznice je padla na -0,13 odstotka, slovenska 10-letna državna obveznica trenutno prinaša zgolj odstotek. Celo povprečna donosnost evropskih podjetniških obveznic z investicijsko oceno in ročnostjo 10 let je padla pod odstotek.

Po začetnem šoku izida referenduma so se trgi lepo popravili. Verjetno je razlog v tem, da bosta največ posledic čutili ravno Velika Britanija in deloma Evropa, preostali svet pa veliko manj. Jasno postaja tudi, da bo Velika Britanija ne glede na trajanje pogajanj verjetno v celoti ohranila štiri svoboščine, če bo hotela ohraniti dostop do skupnega evropskega trga. Po drugi strani bi v najslabšem možnem scenariju Velika Britanija izkazala recesijo v višini dveh odstotkov, kar je po nekaterih izračunih vpliva na svetovno gospodarstvo enakovredno padcu cene nafte za 1,6 odstotka. Prav zaradi tega je letošnji padec cene nafte imel tolikšen vpliv na trge, referendum šestega gospodarstva na svetu pa ne.

 

Avtor: Radivoj Pregelj, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 28, 2. 7. 2016, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič