Ned 25 Apr 2021

Močna rast se nadaljuje, v ozadju je Kitajska

Poleg nafte so se podražile predvsem industrijske surovine, trend pa se bo nadaljeval tudi letos.

Surovine nadaljujejo močno rast cen tudi v prvem četrtletju tega leta. Velika večina jih je tako že nad cenovnimi ravnmi pred pandemijo. Na splošno so cene surovin dobile zalet v globalnem okrevanju po lanski recesiji, izboljšanih napovedih rasti in tudi zaradi specifičnosti dejavnikov ponudbe pri nafti, bakru in nekaterih prehranskih surovinah.

Svetovna banka v svojem poročilu pričakuje, da se bo cena nafte leta 2021 zvišala za eno tretjino, cene industrijskih surovin pa naj bi se zvišale povprečno za 30 odstotkov, medtem ko naj bi bila rast kmetijskih surovin zmernejša, povprečno okoli 14-odstotna.

Rast cene nafte v prvem četrtletju je bila posledica postopnega utrjevanja povpraševanja, ki izvira iz izboljšanega optimizma glede globalnega okrevanja, kakor tudi stalnega omejevanja črpanja članic Opec+. Kljub povečanju je bilo povpraševanje po nafti v prvem letošnjem četrtletju za približno šest odstotkov nižje kot leta 2019 (leto 2020 zaradi šoka pandemije ni merodajno).

Okrevanje povpraševanja je neenakomerno zaradi geografskih posebnosti v razvoju epidemije covida-19, še vedno pa je zelo omejen transport, sicer velik porabnik. Tako je bilo povpraševanje v razvitih državah v prvih treh mesecih nižje za deset odstotkov (najizrazitejša šibkost v Evropi), medtem ko je bilo v državah ne-OECD nižje le za dva odstotka. Zelo izstopa Kitajska, kjer je bilo povpraševanje višje za šest odstotkov, vse v primerjavi z letom 2019.

Podobno kot nafta so se v prvem četrtletju podražile tudi industrijske surovine. Rast je posledica močnega povpraševanja Kitajske, splošnega globalnega okrevanje, motnje v ponudbi in tudi upada dolarja. Izpostaviti je treba baker, kositer in železovo rudo, ki so marca dosegli celo desetletne cenovne vrhove.

Zaradi velikega infrastrukturnega paketa v ZDA in globalnih sprememb v smeri dekarbonizacije lahko pričakujemo nadaljevanje te rasti. Aluminij je v prvem četrtletju pridobil devet odstotkov, povod podražitve pa je v skokovitem povečanju povpraševanje po vozilih in gradbeni aktivnosti. Še bolj se je podražil baker (18 odstotkov), presegel je ceno 9000 dolarjev za tono, kar je največ v zadnjem desetletju. Gonilo rasti pri bakru je povpraševanje Kitajske in splošno povečano povpraševanje po potrošnih dobrinah (električna vozila in proizvodnja obnovljive energije). Na ceno je vplivala tudi ponudbena stran zaradi znižanja zalog in grožnje s prekinitvijo dela v rudnikih v Čilu in Peruju. Poteka tudi nekaj pomembnih novih projektov za pridobivanje bakra v Čilu, Kongu, Indoneziji, Mongoliji, Panami in Peruju, vendar je eksploatacija oddaljena še nekaj let.

Najbolj se je v tem četrtletju podražila železova ruda, in sicer za 25 odstotkov, sedanja cena pa je skoraj dvakrat višja kot pred letom dni. Kot pri drugih dveh je vzrok rasti močno povpraševanje Kitajske, ki je velik uvoznik te surovine. Njihovo povpraševanje se bo najbrž umirilo, saj namerava država omejiti proizvodnjo jekla, da bi lahko zmanjšala škodljive emisije. Umiritev ali celo zmanjšanje povpraševanja na Kitajskem ne bi bila voda na mlin izvoznikom železove rude, ki so v zadnjem času zaradi povpraševanja in rasti cene povečevali proizvodnjo, prav tako pa so začeli nekatere nove investicijske projekte.

Splošna rast cen surovin kaže na okrevanje gospodarstev, po drugi strani pa vpliva na marže podjetij. Ohranitev visokih marž je mogoča z racionalizacijo in/ali s cenovnim prelivanjem višjih stroškov na končnega kupca. Tu pa pridemo do inflacije, o kateri vemo, da obstaja, je pa bila precej dolgo povsem nevidna. Kako jo bo celotni institucionalni okvir od centralnih bank do finančnih trgov in potrošnikov sprejel v teh ne ravno normalnih razmerah, pa (p)ostaja veliko vprašanje.

Avtor: Slavko Rogan, višji upravljavec investicijskih skladov

Objavljeno v: DELO, rubrika: Surovine, datum, 25. 04. 2021

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt