Sre 15 Dec 2021

Motnje v dobavnih verigah nekaterim panogam opazno koristijo

Ena izmed bolj opaznih silnic, ki danes vplivajo na razpoloženje vlagateljev, so motnje v dobavnih verigah.

Na eni strani lahko povzročajo zamude ali celo izpade nekaterih dobrin, ki jih posamezna podjetja potrebujejo v procesu proizvodnje in s tem vplivajo na obseg in uspešnost poslovanja teh podjetij. To se je denimo še posebno močno pokazalo v pomanjkanju nekaterih polprevodnikov, kar je vplivalo na številne industrijske panoge, od avtomobilske do sektorjev informacijskih in komunikacijskih tehnologij. Kljub temu so številna podjetja iz teh dejavnosti v tem letu med najbolj donosnimi.

Na drugi strani pa so tovrstne motnje v večjem obsegu izrazile v precejšni rasti cen različnih vrst blaga in storitev. Še zlasti veliko rast cen opažamo pri cenah prevoznin, lesa, vseh vrst energentov, kovin, hrane … Tovrstno blago in storitve za podjetja pomenijo stroške vhodnih surovin, s čimer vplivajo na uspešnost poslovanja. Vpliv na uspešnost po posameznih panogah je bil različen, odvisen predvsem od pomena teh stroškov v sestavi prodajnih cen ter od možnosti prevalitve povišanih cen na kupce.

Ladjarji med zmagovalci

Kot vselej ima tudi ta težava za kakšno panogo drugo plat medalje. Ladijski prevozniki in tudi druga logistična podjetja so med najočitnejšimi zmagovalci težav v oskrbni verigi. Sprva so najbolj pridobila nekatera logistična podjetja, ki so uspešno zapolnila vrzel zaradi sprememb v navadah porabnikov zaradi pandemije. Z odpiranjem gospodarstev in hitrim gospodarskim okrevanjem ter s tem povečanim povpraševanjem se je izjemno povečal obseg ladijskega pretovora, kar je vplivalo na močno rast cen prevoznin. Cene prevozov so se v zadnjem času sicer že močno znižale, še vedno pa presegajo dolgoletna povprečja.

Ocenjujemo, da bodo zaradi nadaljevanja gospodarskega okrevanja in s tem nadpovprečnega povpraševanja ter obnavljanja zalog, prezasedenosti pristanišč in omejenih zmogljivosti, voznine ostale nad zgodovinskimi povprečji tudi v prihodnjem letu. To je vsekakor dobra osnova za nadaljnjo rast delnic iz dejavnosti. Vendar je treba opozoriti, da je dejavnost nadpovprečno občutljiva za globalno makroekonomsko sliko oziroma gospodarsko aktivnost, nekatere dejavnosti, na primer prevozi razsutega tovora, pa še dodatno za razmere v kitajskem gospodarstvu.

Kako bo šok odmeval v prihodnjih letih?

Trenutne razmere bodo nedvomno imele trajnejše posledice, vendar ocenjujemo, da bodo manjše od predhodnih ocen. Te so bile izrazito pesimistične v prvem valu pandemije, ko se je obseg svetovne trgovine zmanjšal za okoli 20 odstotkov, zaradi česar so številna podjetja razmišljala o vzpostavitvi novih dobavnih verig, ki bi bile bližje njihovi proizvodnji. Nekatera podjetja bodo spremenila svoj poslovni model, vendar kot že rečeno, ne pričakujemo, da bodo ta v večini. Zadnji podatki tudi kažejo, da je obseg svetovne trgovine že presegel obseg iz leta 2019.

Kako portfelj prilagoditi razmeram?

Sami smo se pri analizi in izboru podjetij osredotočali na dvoje: kakšna je pogajalska moč podjetja pri kupcih oziroma v kolikšnem obsegu je podjetje sposobno povišane vhodne stroške prevaliti na svoje kupce ter kolikšen je pomen teh stroškov v sestavi prodajnih cen. Ocenili smo, da so podjetja, ki so bližje končnim kupcem, omenjeno sposobna izvesti lažje in hitreje. Pri podjetjih, katerih kupci so druga podjetja, pa smo se osredotočali na tista, ki so čim višje v dobaviteljski verigi. Podjetniški sektor ima med seboj urejene dolgoročne pogodbe, ki jih je težje spreminjati, pri tem so nedvomno v prednosti neposredni dobavitelji, t. i. dobavitelji Tier 1. Na drugi strani pa smo se izogibali podjetjem, ki imajo veliko fiksnih stroškov, vezanih na energente.

Avtor: Gašper Dovč, višji upravljavec investicijskih skladov

Objavljeno v: Moje finance, rubrika: Upravljanje v živo, datum: 15. 12. 2021

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Bodo pogonska goriva še naprej tako draga?

Preberi več