Pon 26 Jul 2021

Najlažja rešitev ni vedno tudi najboljša

Kako izbrati pravo naložbo? Vlagatelju je na voljo več pristopov, nobeden pa ni popoln.

Vlagatelji se nenehno srečujemo z vprašanjem, katera podjetja vključiti v naložbeni portfelj in katerih ne. Eden od razlogov, zakaj je na to vprašanje zelo težko odgovoriti, je povezan z dejstvom, da na svetu obstaja več tisoč podjetij, katerih delnice kotirajo na borzah.

V teoriji bi to lahko pomenilo, da moramo vlagatelji proučiti poslovanje in oceniti potencial vsakega posameznega podjetja. V realnosti je to seveda težko izvedljivo. Kako lahko vlagatelji zmanjšamo obseg dela na obvladljivo raven in hkrati oblikujemo naložbene portfelje, ki so usklajeni z našimi naložbeni cilji?

Manj dela je z velikimi

Lahko se osredotočimo na večja podjetja. Vlagatelj, ki vlaga v delnice podjetij iz razvitih držav, lahko na primer kot kriterijski indeks uporablja indeks MSCI World in se osredotoča samo na podjetja, katerih delnice imajo v omenjenem indeksu utež več kot 0,1 odstotka. To pomeni, da je treba proučiti okoli 200 podjetij. V indeksu MSCI World je okoli 1560 delnic. Po drugi strani se vlagatelji moramo zavedati, da se s tem odpovedujemo potencialnemu donosu, ki ga ponujajo manjša podjetja.

Druga možna rešitev je, da se osredotočimo na sektorske in državne analize. Če, na primer, pridemo do ugotovitve, da imajo največ potenciala za rast ameriška podjetja ter podjetja iz sektorjev informacijska tehnologija in trajne potrošne dobrine, lahko največ pozornosti namenimo analizi ameriških podjetij iz teh sektorjev. Ta pristop se uporablja zelo pogosto, vendar se pojavlja vprašanje, ali je to optimalen način dela v obdobju, ko podjetja poslujejo globalno in ko so meje med sektorji včasih zabrisane.

Naložbene teme

Še en možni način za doseganje višje učinkovitosti pri sprejemanju naložbenih odločitev je osredotočanje po naložbenih temah. Pri tem pristopu je treba opredeliti in proučiti naložbene teme, kar je lahko zelo težka naloga.

Vlagatelji si lahko pomagamo s tem, da vsako potencialno zanimivo naložbeno temo poskušamo oceniti z vidika obsega vpliva (ali naložbena tema vpliva na podjetja iz večjega števila sektorjev?), intenzivnosti vpliva (ali ima naložbena tema velik vpliv na rezultate poslovanja podjetij?) in ročnosti vpliva (kdaj bo naložbena tema začela vplivati na poslovanje podjetij?).

Primer naložbene teme je, na primer, elektrifikacija avtomobilov. Ta naložbena tema vpliva na podjetja iz različnih sektorjev, med katerimi so, recimo, rudarska podjetja, tehnološka podjetja in proizvajalci avtomobilov. Hkrati ni dvoma, da ima elektrifikacija avtomobilov močen pozitivni vpliv na rezultate poslovanja določenih podjetij. Z vidika ročnosti naložbene teme je pričakovati, da bo proces elektrifikacije avtomobilov potekal še nekaj deset let.

Katerega od prej omenjenih pristopov izbrati, je težko vprašanje. Vsekakor je smiselno razmisliti o alternativah, saj najlažja rešitev ni vedno tudi najboljša rešitev.

Avtor: Alexandr Gutirea, specialist področja upravljanja investicijskih skladov

Objavljeno v: Delo, rubrika: Posel in denar, datum, 25. 7. 2021

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2021

Preberite poročilo