Sob 3 Aug 2019

Napoved carin maje finančne trge

Na finančnih trgih je za nami precej pester teden. Do sredine tega tedna so bile vse oči vlagateljev usmerjene v ameriško centralno banko (FED), saj je v torek in sredo potekalo redno zasedanje guvernerjev. 

Vlagatelji se sicer niso spraševali, ali bo svet guvernerjev znižal ključno obrestno mero, saj je bilo po anketah, ki jih izvajajo ponudniki finančnih informacij, jasno, da so pričakovanja o znižanju tako rekoč soglasna. Udeležence na finančnih trgih je bolj zanimala spremna beseda predsednika oziroma, bolje rečeno, morebitna napoved prihodnjih znižanj.

Pričakovanja so bila kar velika in ker nadaljnjih ukrepov niso neposredno napovedali, so se trgi odzvali negativno. Dodatna nižanja sicer niso izključena, saj si je FED pustil odprta vrata, po besedah predsednika bo prihodnja politika banke odvisna od stanja ameriškega (in svetovnega) gospodarstva.

Tokratno ukrepanje je Powell pojasnil z naraščajočo negotovostjo glede globalnega ohlajanja, zaostrovanja trgovinskih vojn in še vedno nezadovoljivim nivojem naraščanja cen (prenizko inflacijo). Se je pa verjetnost prihodnjega ukrepanja močno povečala že takoj naslednji dan, saj analitiki znižanje obrestne mere soglasno napovedujejo že za naslednji sestanek FED konec septembra.

Za to in hkrati za razprodaje na svetovnih borzah je tudi tokrat poskrbel ameriški predsednik Donald Trump, ki ponovno ni bil najbolj zadovoljen z odzivom tamkajšnjih centralnih bankirjev. Po njegovem mnenju je bil ta odziv premlačen, obrestna mera pa je previsoka, kar je tudi že večkrat jasno izrazil.

Precej nepričakovano je Trump zaostril pogajanja oziroma retoriko do Kitajske in napovedal dodatne carine na njene izdelke. Nepričakovano zato, ker se je zdelo, da gredo pogajanja, ki so se po sklenjenem junijskem premirju nadaljevala ta teden, v pravo smer. Ali gre pri tem le za pogajalsko taktiko, bo pokazal čas. Gotovo je le to, da v razmerah relativno šibke globalne ekonomije ter pešajoče poslovne klime nadaljnji upad mednarodne trgovine tudi na ekspanzijo ameriškega gospodarstva, ki je mimogrede najdaljša v zgodovini, ne bo vplival pozitivno.

Avtor: Gašper Dovč, Triglav Skladi

DNEVNIK, 3. 8. 2019, RUBRIKA: BORZNI KOMENTAR

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS oktober 2021

Preberite poročilo