Sob 20 Okt 2018

Nemirni teden na trgih

Za nami je precej pester in buren teden, najpomembnejši delniški tečaji pa so, do trenutka pisanja tega članka, v večini na izhodiščnih ravneh od konca prejšnjega tedna. 

Začelo se je sicer precej spodbudnejše, saj smo bili v prvih treh dneh tedna priča precejšnjemu popravku navzgor, s čimer so delnice pridobile večino izgubljenega v korekciji prejšnjega tedna. Nato so ponovno prišle v ospredje geopolitične novice (Bližnji vzhod, brexit, italijanski primanjkljaj), olje na ogenj pa sta dolili objava rasti kitajskega gospodarstva, ki je bila nižja od pričakovanega, ter napoved novih ameriških ukrepov proti Kitajski. Kitajsko gospodarstvo raste najpočasneje od finančne krize leta 2009, delniški trg je dosegel štiriletno dno. Tudi ob upoštevanju letošnje donosnosti je eden najslabših trgov, pomagalo ni niti posredovanje centralnih oblasti, ki so že četrtič letos znižale zahtevane rezerve bank. Cilj je povečati obseg kreditiranja in blaženja negativnih posledic morebitnega manjšega izvoza. V četrtek so oblasti skušale povrniti del optimizma tudi z do sedaj redko videno koordinirano komunikacijsko akcijo. Šefi centralne banke, agencije za trg vrednostnih papirjev ter bančni in zavarovalniški regulator so napovedali podporo podjetniškemu sektorju z obljubo o ukrepih, ki bodo blažili finančni pritisk na podjetja. Kratkoročno ima taka akcija pozitiven učinek, delniški trg je petek tako zaključil v zelenem. Začelo se je tudi obdobje objav poslovnih rezultatov podjetij, kamor bo usmerjena pozornost vlagateljev še vsaj naslednja dva tedna. Sezono objav so odprle ameriške banke, v povprečju so presegle pričakovanja analitikov, kar je dober kazalnik tudi za preostale sektorje. Do sedaj je sicer poročalo dobrih deset odstotkov zavezancev, v povprečju preseganje dobička na delnico znaša slabe štiri odstotke. Nekoliko manj uspešna so bila podjetja pri doseganju ustvarjenih prihodkov iz prodaje, ki agregatno nekoliko zaostajajo za pričakovanji. Med manj uspešna podjetja lahko uvrstimo podjetja iz energetskega sektorja in bazičnih materialov, tako po kazalnikih prodaje kot dobičkonosnosti. Cena surove nafte se je zaradi grožnje stopnjevanja spora med ZDA in Savdsko Arabijo po dolgem času ponovno zvišala. Zaradi krepitve povpraševanja ob sočasno manjši proizvodnji zaradi kartelnega dogovora članic OPEC in Rusije je na trgu že dalj časa zaznati tržno neravnovesje. Pričakujemo lahko, da se bo cena do konca leta še nekoliko zvišala.

Avtor: Gašper Dovč, Triglav Skladi d.o.o.

Dnevnik, 20. 10. 2018, RUBRIKA: BORZNI KOMENTAR

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt