Sob 18 Jun 2016

Nenavadni vzorci kapitalskih trgov

Junijsko trgovanje na svetovnih trgih mineva predvsem v znamenju bližajočega se referenduma o izstopu Velike Britanije iz EU (brexit). Investitorji so dvignili ceno zlata, obveznic, japonskega jena ter zmanjševali naložbe v surovo nafto, evropske delnice, britanski funt. V letošnjem letu je zlato pridobilo že približno 18 odstotkov, merjeno v evrih, surova nafta okoli 22 odstotkov, evropske državne obveznice približno 4 odstotke. Evro je letos pridobival v primerjavi z ameriškim dolarjem (+3,6 odstotka) in britanskim funtom (+7,5 odstotka), izgubljal pa denimo v primerjavi z japonskim jenom (-8,6 odstotka). Na delniških trgih prihaja do ogromnih razlik, kjer na primer kitajska borza letos izgublja že več kot 20 odstotkov, brazilska pa je ustvarila 26-odstotni donos. Ameriške delnice so blizu izhodiščne vrednosti, evropske pa okrog 10 odstotkov nižje, vse merjeno v evrih.

Delniški trgi se že nekaj četrtletij gibljejo v širokem intervalnem pasu, iz katerega jim ne uspe narediti preboja, obveznice pa so dosegle nove rekordno nizke nivoje donosnosti do dospetja. To je predvsem posledica šibke makroekonomske slike ter vidnega neuspeha politike centralnih bank, kjer lahko sklepamo samo to, da bodo v neki točki verjetno predstavljeni novi ukrepi (tako monetarni kot fiskalni) za spodbuditev inflacije. Obrestne mere se povsod po svetu pomikajo v območje proti ničli ali pod ničlo. Zanimiva pri vsej situaciji so naslednja opažanja: podjetja kopičijo rekordne vsote denarja v svojih bilancah in ga ne namenjajo investicijam, investitorji pa prav tako sedijo na denarju. Junijska anketa globalnih upravljavcev skladov, ki jo izvaja Bank of America Merrill Lynch namreč kaže, da je povprečen delež denarnih sredstev v portfelju 5,7-odstoten, kar je največ po novembru leta 2001. Dve najdonosnejši valuti v svetu sta z inflacijo povezani brazilski real, ki je v primerjavi z evrom pridobil okoli 9 odstotkov, ter z deflacijo povezani japonski jen. Energija in materiali so letos najdonosnejša gospodarska sektorja, oba ciklična in povezana z inflacijo, druga dva najdonosnejša sektorja pa sta oskrba in široka potrošnja, oba neciklična in povezana z deflacijo. Rast cen obveznic je v letošnjem letu blizu rekordnih ravni, kljub temu pa je bitcoin pridobil skoraj 60 in zlato okoli 18 odstotkov. Naložbeni razred surovin (inflacija) in obveznic (deflacija) je letos boljši od delnic, kar se je nazadnje dogajalo pred globalno finančno krizo dobrimi osmimi leti.

Sklenemo lahko samo to, da je negotovost na finančnih trgih visoka. Del te negotovosti bo že čez slab teden dni razjasnjen z referendumom o brexitu. V primeru obstanka Velike Britanije v EU lahko pričakujemo rast borznih tečajev, v nasprotnem primeru pa kratkoročni negativen šok, ki mu bo po umiritvi strasti tudi sledila rast borznih tečajev, saj je veliko strahu že sedaj vgrajenega v tečaje delnic.

Avtor: Sašo Ivanović, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 32, 18. 6. 2016, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič