ECB
Pet 25 Okt 2019

Neskončnost kvantitativnega sproščanja

Evropska centralna banka bo v začetku novembra spet začela kupovati obveznice v skupni vrednosti 20 milijard evrov na mesec. 

Omenjenemu podatku je treba dodati še vsaj 10 milijard evrov nakupov obveznic iz naslova reinvesticij zapadlih obveznic. Poleg tega je odhajajoči predsednik ECB tik pred sestopom naznanil, da bodo odkupi trajali, vse dokler bo to potrebno.

Analitiki so lahko ob tem hitro ugotovili dvoje: da bi lahko bili odkupi v skupnem seštevku zelo obsežni, do konca prihodnjega leta več kot 400 milijard evrov, in da bo to trčilo ob lastno omejitev nakupov v višini tretjine izdanih obveznic posamezne države, kar naj bi se zgodilo prav tako prihodnje leto. Pri državah, ki so bolj zadolžene, kot sta Italija in Francija, to ne bi smel problem, saj ima ECB trenutno v lasti le okoli petino izdanih obveznic, pri Nemčiji in Nizozemski pa je že zelo blizu temu limitu. Nekateri investitorji tako pričakujejo, da se bo ECB prej ali slej odločila zvišati še ta limit. Prav to je tudi eden izmed razlogov za zadnja gibanja obveznic, kjer je 10-letnim nemškim državnim obveznicam v zadnjem mesecu zahtevana donosnost zrasla z –0,6 odstotka na –0,35 odstotka. Nasprotno pa je višina zahtevane donosnosti za periferne države ostala večinoma nespremenjena, kar pomeni, da se je med obojimi razlika zmanjšala vsaj za 25 bazičnih točk.

Septembrska inflacija v območju evra v višini 0,8 odstotka ne samo dovoljuje nadaljnje nakupe obveznic, še več, kar kliče po njih. Prav tako so pričakovanja glede petletne inflacije rekordno nizka v višini 1,2 odstotka. Ko je ECB začela s kvantitativnim sproščanjem leta 2015, so petletna pričakovanja znašala 1,6 odstotka. Prav zaradi omenjenih podatkov investitorji pričakujejo, da se bo kljub podatku, da je več kot 8 bilijonov državnih evrskih obveznic z negativno obrestno mero, zahtevana donosnost obveznic še zniževala. Tako naj bi nemška 10-letna državna obveznica čez eno leto dosegla donosnost –1 odstotek. Pričakovana nižanja obrestnih mer v ZDA in dodatno odkupovanje obveznic, ki ga je ameriška Fed pripeljala skozi stranska vrata, samo še bolj utrjujejo ta pogled. Neskončnost odkupov ni več tako imaginarna, kot bi si mislili.

Avtor: Radivoj Pregelj, Triglav Skladi

DNEVNIK, 25. 10. 2019, RUBRIKA: BORZNI KOMENTAR

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič