Pon 12 Aug 2019

Nizke obresti v ZDA spodbujajo borzni trg

Obrestne mere: Na politiko zniževanja, ki jo vodi Fed, so se že prilagodile centralne banke držav v razvoju

Tudi denar ima svojo ceno. Za sposojeni denar se plačujejo obresti. Centralne banke regulirajo obrestno mero in s tem vplivajo na višino obresti.

Zadnji dan julija se je ameriška centralna banka Fed odločila znižati obrestno mero za četrt odstotne točke. Običajno takšen ukrep spodbudno vpliva na delniške trge, tokrat pa ni bilo tako. Tržni udeleženci so namreč že dalj časa pričakovali znižanje obrestne mere, kar se je pokazalo v rasti cen delnic v preteklih tednih. Večina jih je tudi pričakovala, da bo Fed poleg znižanja obrestne mere za vsaj četrt odstotne točke napovedal tudi nadaljnja znižanja obrestnih mer v prihodnjih mesecih. Fed tukaj ni izpolnil njihovih pričakovanj. Verjetno so tudi neizpolnjena pričakovanja glede prihodnjega gibanja obrestnih mer v ZDA eden od vzrokov za zadnjo korekcijo tečajev na borzah v ZDA, pa čeprav mediji kot glavni vzrok navajajo odločitev ameriškega predsednika, da s 1. septembrom uvede dodatne carine na uvoženo blago iz Kitajske, ter znižanje vrednosti juana proti ameriškemu dolarju, kar bi lahko povzročilo valutne vojne.

Med centralnimi bankami po svetu imajo odločitve Feda posebno težo. Tudi druge centralne banke po svetu spremljajo njihovo politiko in ukrepi Feda nemalokrat vplivajo tudi na njihove odločitve. Predvsem to velja za države v razvoju. Ko ameriška centralna banka začne zviševati obrestne mere, postanejo te v državah v razvoju relativno nižje kot v ZDA. To povzroči odtok denarja s trgov v razvoju, odliv denarja pa povzroči zmanjšanje vrednosti domače valute proti ameriškemu dolarju. Glede na to, da države v razvoju precej dobrin uvažajo, se kaj hitro zaradi višjih obrestnih mer lahko pojavi inflacija, ki je eden od razlogov, da centralne banke držav v razvoju dvigajo obrestne mere.

Višje obrestne mere sicer delujejo negativno na gospodarsko rast, vendar je za centralno banko dostikrat pomembnejše, da inflacijske pritiske ohranja pod nadzorom. Letos so bili pritiski na gospodarsko rast že občutni, po drugi strani pa je bilo pričakovati, da bo ameriška centralna banka znižala obrestne mere. Tako so se v marsikateri državi v razvoju obrestne mere letos znižale. Indijska centralna banka jo je v več korakih znižala za 1,1 odstotne točke. Obrestno mero so pred kratkim znižali tudi na Tajskem pa na Filipinih ter v Indoneziji, kjer se napovedujejo še nova znižanja. Še prej so sicer zelo visoke obrestne mere znižali v Rusiji in Turčiji, in sicer za kar 4,25 odstotne točke.

Čeprav so delniški trgi v državah v razvoju trenutno pod pritiskom zaradi napovedanih novih carin na kitajski izvoz v ZDA, je delniški indeks trgov v razvoju, MSCI Emerging Markets, letos pridobil 2,7 odstotka vrednosti. Da je kljub pritiskom ostal v pozitivnem območju, so verjetno pripomogle tudi centralne banke, ki želijo z zniževanjem cene denarja poskrbeti za višjo gospodarsko rast in s tem bolj veselo vzdušje na borzah.

Avtor: Matjaž Dlesk, Triglav Skladi, d.o.o.

  DELO, 11.8.2019, RUBRIKA: BORZNA ANALIZA

  Zapri

  Želim izvedeti več

  V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

  Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

  Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

  Pomembno:

  Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

  Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

  Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

  Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

  Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

  Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

  To prevent automated spam submissions leave this field empty.

  Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

  Varčevalni nasveti

  Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

  Pripravite si svoj načrt