Pon 9 Mar 2020

Novi koronavirus in trgi

Novi koronavirus se širi po Evropi; dohitel je nas in že vse naše sosede. Najbolj na udaru je Italija. 

Številke so skrb zbujajoče, saj so najvišje v Evropi (v globalnem merilu Italija zaostaja le za Kitajsko in Južno Korejo). Italija je na samem vrhu v Evropi tudi po številu smrti, ki so povezane s koronavirusom; samo na Kitajskem in v Iranu je več preminulih. Številni članki govorijo o izropanih trgovinah in primanjkovanju zaščitnih mask v lekarnah. Prav tako smo te dni zasledili zaskrbljene analitike, ki svarijo pred (ne)pripravljenostjo pristojnih organov tako v Sloveniji kot v Evropi. Skrb ni zanemarljiva. Naraščanje primerov v Italiji je hitrejše od linearne rasti, kar pomeni, da bo še naraščalo. A vendar bi na kratko rad opozoril na posledice koronavirusa za ekonomijo in finančne trge nasploh. Jasno je, da so tri velike izvozno naravnane ekonomije pod udarom virusa (po uradnih podatkih se sicer število okuženih na Kitajskem ustavlja, a je še vedno aktualno vprašanje o verodostojnosti podatkov kitajske oblasti). Problem virusa je, da se ustavlja tudi proizvodnja. To velja tako za Kitajsko kot tudi za Slovenijo, še posebno pa za Italijo, kjer so na udaru bolj razvite severne regije. V teh regijah, še posebno v Lombardiji, Piemontu in Benečiji, je skoncentrirana italijanska industrija. Ker so ukrepi takšni, da pripeljejo do začasnega zaprtja delovnih mest in tovarn, ne preseneča, da je Italija v recesiji; sicer analitiki menijo, da bi do recesije verjetno prišlo tudi brez koronavirusa. Analitiki še pravijo, da so tudi Kitajci v škripcih. Posledično ni presenetljivo, da so se trgi ustrašili in da je prišlo do korekcije vseh večjih indeksov. Mislim, da zlasti v Evropi še nismo občutili vseh posledic koronavirusa (primeri še naraščajo) in da se bo padec še nekaj časa nadaljeval. A vendar to tudi pomeni, da je zdaj razmeroma ugoden čas za nakup delnic. Verjamem, da se bo situacija do poletja umirila. Takrat se bo lahko skrben vlagatelj razveselil rezultatov svojega portfelja.

Avtor: Erik Scheriani, Triglav Skladi

DNEVNIK, 6. 3. 2020, RUBRIKA: BORZNI KOMENTAR

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Bodo pogonska goriva še naprej tako draga?

Preberi več