Tor 30 Jul 2013

Objave poslovnih rezultatov kažejo dobro sliko

V ZDA in tudi drugod po svetu teče že tretji teden objav poslovnih rezultatov za drugo četrtletje, ki se tradicionalno začne z objavo proizvajalca aluminija Alcoa. Zaenkrat je rezultate v ZDA objavilo približno 40 odstotkov vseh podjetij, prve ugotovitve pa so zelo spodbudne. Pozitivna presenečenja beleži kar 75 odstotkov vseh podjetij, v povprečju pa se izboljšujejo tudi napovedi za preostanek letošnjega leta. Najvišjo rast dobičkov dosegata sektorja potrošnih dobrin in financ. Med najbolj odmevnimi objavami v tem tednu lahko omenimo podjetje Apple, katerega delnice so po objavi poskočile za 5 odstotkov, izpad v prodaji iPadov pa so nadomestili z boljšo prodajo iPhonov. Močno rast je dosegla tudi delnica Facebooka, zaradi precej višjega porasta mobilnega oglaševanja od pričakovanega, pri čemer jim je za razliko od Googla ali Yahooja (ki sta prejšnji teden nekoliko razočarala z objavami) uspelo celo dvigniti cene oglasov. Med bolj odmevnimi na pozitivni strani sta bili še objavi Forda in Boeinga, na negativni strani pa je bila denimo objava proizvajalca gradbene mehanizacije Caterpillar, ki čuti posledice zaradi upada globalne rudarske industrije ob ohlajanju kitajskega gospodarstva.

V Evropi so objave poslovnih rezultatov za sedaj nekoliko slabše kot v ZDA, pri čemer je razmerje med pozitivnimi in negativnimi objavami nevtralno. Na pozitivni stani v tem tednu izstopata denimo Daimler in Philips, nekaj več negativnih objav pa zasledimo pri sektorju energije.

Poleg objav poslovnih rezultatov, ki dajejo borzam pozitiven moment, so razlogi za optimizem tudi v objavah makroekonomskih podatkov. V območju evra lahko prvič po dveh letih vidimo pozitiven podatek o rasti proizvodnje, kar je dodaten znak, da se evrske države pobirajo iz dolgega obdobja recesije. Proizvodnja v Evropi je v kontrastu z podatki iz Kitajske, kjer proizvodnja izgublja sapo. Kar se ZDA tiče pa se nadaljujejo dobri podatki iz trga nepremičnin, kjer se še naprej povečuje število prodanih novogradenj, trg dela je stabilen, močno pa so porasla naročila trajnih dobrin. Vsi omenjeni trendi lahko podprejo rast delniških tečajev v prihodnjih mesecih.

Avtor: Sašo Ivanovič, direktor sektorja upravljanja premoženja, Triglav Skladi, d. o. o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS april 2022

Preberite poročilo