Sob 20 Aug 2016

Poslovanje ameriških podjetij v drugem četrtletju

Sezona objav rezultatov poslovanja podjetij v drugem letošnjem četrtletju je pri koncu in čas je primeren za pregled trenutnega zdravja korporativnega sveta.

Oprl se bom na podatke, ki jih za ZDA zbira in objavlja Factset. Po dobrih 90 odstotkih objav podjetij iz indeksa S&P 500 jih je 70 odstotkov preseglo pričakovanja glede realiziranega dobička na delnico, 54 odstotkov pa glede realizirane prodaje. Preseganje oziroma nedoseganje pričakovanj je ključen podatek, saj ga lahko štejemo kot informacijo v smislu prirastka znanja. Zgodovinski kontekst deleža podjetij, ki so presegla pričakovanja, kaže, da je več podjetij preseglo pričakovanja glede realiziranega dobička na delnico kot v povprečju v zadnjih petih letih (67 odstotkov), pričakovanja glede realizirane prodaje pa je preseglo manj podjetij kot v povprečju v zadnjih petih letih (55 odstotkov). Preseganje realiziranega dobička na delnico v povprečju znaša štiri odstotke, kar je malenkost manj od petletnega povprečja (4,2 odstotka). Preseganje realizirane prodaje v povprečju znaša 0,5 odstotka in je primerljivo s petletnim povprečjem (0,6 odstotka), a nad enoletnim povprečjem (0 odstotkov). Preseganje pričakovanj v drugem četrtletju je primerljivo s prvim letošnjim četrtletjem in pri dobičku na delnico zabeleženo pri večjemu številu podjetij kot v zadnjih petih letih. Glede na to, da so bile negativne revizije dobička na delnico za letošnje leto v zadnjem obdobju izrazite, pa dejansko preseganje realiziranega dobička na delnico v drugem četrtletju niti ni impresivno.

Spodbudno je, da se negativne revizije nekoliko umirjajo. Konec junija so pri Factsetu pričakovali 5,5-odstotni upad dobička na delnico v drugem četrtletju, trenutno pa kaže, da bo padec znašal le 3,5 odstotka. Tudi ocena rasti prodaje se je izboljšala (z -0,8 odstotka konec junija na -0,2 odstotka). A kljub boljšim rezultatom v drugem kvartalu se revizije še naprej popravljajo navzdol za tretje četrtletje in za vse leto 2016. Po trenutnih pričakovanjih bomo imeli še šesto četrtletje oziroma drugo leto zapored negativno rast dobička na delnico (na katero bo pomembno vplivala panoga energije). Na prihodkovni strani se po drugi strani pričakovanja niso spremenila in še vedno kažejo pozitivno rast v tretjem četrtletju, v višini 2,2 odstotka.

Nič kaj spektakularno poslovanje podjetij. Rast je zastala že v lanskem letu in za zdaj še kar stopicljamo na mestu. Dinamiko sicer pojasnjuje panoga energije, a dobiček na delnico trenutno upada že v petih drugih panogah. Slika gibanja dobička na delnico je dodatno zamegljena zaradi odkupov lastnih delnic, zato bo rast prihodkov še najbolj zanesljiv kazalnik morebitnega ponovnega zagona ameriškega gospodarstva. Zadnja pričakovanja so bila presežena za več kot v povprečju v zadnjem letu, ocena prihodnje rasti pa ima tudi še pozitiven predznak.

 

Avtor: Gorazd Belavič, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 32, 2016, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS oktober 2021

Preberite poročilo