Sob 22 Okt 2016

Poslovanje ameriških podjetij v tretjem četrtletju

Pred približno dvema mesecema sem v tej kolumni pisal o poslovanju ameriških podjetij v drugem letošnjem četrtletju. Okoli 70 odstotkov jih je preseglo pričakovanja glede realiziranega dobička na delnico, 54 odstotkov pa glede realizirane prodaje.

Takratno dogajanje je ponujalo dve interpretaciji: nič kaj posebno preseganje, saj so analitiki v obdobju pred objavami svoje napovedi revidirali navzdol, hkrati pa je ravno umirjanje omenjenih negativnih revizij ponujalo spodbudnejši pogled na poslovanje ameriškega gospodarstva.

V začetku oktobra so se pri družbi Factset, ki spremlja pričakovano in dejansko poslovanje podjetij iz ZDA, spraševali, ali bomo v tretjem letošnjem četrtletju priča še šestemu zaporednemu četrtletju z negativno rastjo dobička na delnico. Na koncu četrtletja (30. Septembra 2016) je namreč ocena padca dobička na delnico za indeks S&P 500 znašala 2,1 odstotka. Poznavajoč ravnanje podjetij in minule vzorce preseganja pričakovanj pri družbi Factset ocenjujejo, da bo končna rast dobička na delnico rahlo pozitivna. V zadnjih štirih letih se je namreč ocena rasti od koledarskega konca četrtletja do konca obdobja objav rezultatov zvišala za 2,9 odstotne točke. To izboljšanje bi bilo ravno dovolj, da bi se s tretjim četrtletjem končal daljši niz padajočih dobičkov na delnico.

In kako so se izkazala podjetja v četrtletju, ki je za nami? Do petka (21. oktobra) smo dočakali približno 20 odstotkov vseh objav podjetij iz indeksa S&P 500. Vzorec je še majhen, a vpogled v četrtletje vseeno ponuja. 81 odstotkov podjetij je preseglo pričakovanja pri dobičku, 65 odstotkov pa pri prodaji. Največji delež podjetij, ki so presegla pričakovanja, najdemo v sektorjih finance in informacijska tehnologija. Podjetja iz teh dveh sektorjev so za zdaj tudi najbolj presegala pričakovanja (v povprečju za 9 odstotkov). Glede na štiri podjetja, ki so objavila rezultate poslovanja v sektorju surovin in materialov, lahko rečemo, da je preseganje pričakovanj tam najšibkejše. Hkrati pa je tudi res, da so taista podjetja objavila najvišjo rast dobička na delnico v primerjavi z enakim četrtletjem lani (kar 30-odstotno).

Vrnimo se k bistvu: 81 odstotkov podjetij s poslovanjem nad pričakovanji je spodbuden podatek (Factset ugotavlja, da je v zadnjih štirih letih v povprečju približno dvema tretjinama podjetij uspelo preseči pričakovanja), poleg tega znaša jakost preseganja pričakovanj šest odstotkov. V kolikor bosta navedeni metriki ostali na podobnih ravneh tudi po koncu objav, bomo priča prvi rasti dobičkov na delnico po prvem lanskem četrtletju. Visoka vrednotenja ameriških delnic, ki že dalj časa pestijo vlagatelje, bodo s tem dobila delno opravičilo v obliki izboljšanega fundamenta.

 

Avtor: Gorazd Belavič, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 28, 22. 10. 2016, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Bodo pogonska goriva še naprej tako draga?

Preberi več