Tor 5 Okt 2021

Poslovanje ameriških podjetij v tretjem četrtletju

Konec tretjega letošnjega četrtletja je tu in začenja se sezona objav rezultatov poslovanja podjetij za omenjeno obdobje.

Vlagatelji bomo le-te z zanimanjem spremljali in na njihovi podlagi poskušali prepoznati obetavne investicijske priložnosti. Veliko zanimanja bodo med svetovnimi vlagatelji zagotovo požele objave rezultatov poslovanja ameriških podjetij, vključenih v delniški indeks S&P 500, ki zajema 500 največjih ameriških družb po tržni kapitalizaciji in je po mnenju mnogih najpomembnejši kazalnik situacije na ameriškem borznem trgu.
 
Uvod sezone objav ameriških podjetij je sicer nekoliko grenkega priokusa. Nike namreč ni izpolnil ciljev glede prihodkov in FedEx ne glede čistega dobička na delnico, kar se je odražalo v padcu cen delnic obeh omenjenih podjetij. Vlagatelji vseeno ostajajo optimistični glede poslovanja povprečnega podjetja. Res je, da so na trgu še vedno prisotna številna tveganja, kot so motnje v dobavnih verigah, pandemija covida-19, pomanjkanje delovne sile in inflacija, a so podjetja na le-ta v večini dobro pripravljena in bodo tako lahko ohranila stabilno in dobro poslovanje tudi v prihodnje.

Kot kažejo raziskave FactSeta, naj bi se dobički podjetij iz indeksa S&P 500 v preteklem četrtletju povečali za slabih 28 odstotkov, prihodki pa za slabih 15 odstotkov na medletni ravni. Če bodo dejanski rezultati to napoved potrdili, bo to tretja najvišja rast dobičkov od tretjega četrtletja leta 2010 dalje.

Kar se tiče preteklega četrtletja in donosnosti v tem obdobju, naj bi se najbolje odrezal energetski sektor, saj so tam napovedi dobičkov zvišale za 18,7 odstotka, k čemur so največ prispevala podjetja Exxon Mobil, Chevron in Occidental Petroleum. Izjemno pozitiven vpliv na energetski sektor je imela v preteklem četrtletju rastoča cena nafte, ki je bila v tem obdobju v povprečju kar 71 odstotkov višja kot pred letom dni. Sledi mu sektor surovin z 11,3-odstotno rastjo napovedi dobičkov, v katerem naj bi se najbolje odrezali podjetji Nucor in LyondellBasell Industries. Izmed podsektorjev se je najbolje odrezal podsektor kovin in rudarjenja, najslabše pa podsektor gradbenih materialov, ki naj bi tudi kot edini podsektor omenjenega sektorja zabeležil padec napovedanih dobičkov. Na tretjem mestu po rasti napovedi dobičkov v preteklem četrtletju sledi sektor komunikacijskih storitev s 7,3-odstotno rastjo in na četrtem sektor informacijske tehnologije s 5,4-odstotno rastjo.

Sektor, ki se je v omenjenem obdobju najslabše odrezal oziroma zabeležil največji padec napovedi dobičkov, je sektor trajnih potrošnih dobrin, čigar napovedi dobičkov naj bi padle za dobrih šest odstotkov. Temu botruje znižanje napovedi dobičkov podjetij Amazon.com in General Motors. Ta sektor je bil sicer v drugem četrtletju eden izmed najbolj donosnih v letošnjem letu in zato ne čudi dejstvo, da se je od takrat povpraševanje po trajnih potrošnih dobrinah, po preteku obdobja poletnih dopustov in ob začetku novega šolskega leta, nekoliko zmanjšalo. Posledično so se zmanjšali tudi obeti podjetij iz te panoge. Zgoraj zapisano nam daje dober vpogled v poslovanje podjetij v preteklem četrtletju, na medletnem nivoju pa je slika nekoliko drugačna, kar prikazuje spodnji graf.

Rast dobičkov in prihodkov, ki smo ji bili priča v prejšnjem četrtletju, naj bi vztrajala tudi v prihodnjem, zadnjem četrtletju letošnjega leta. Obe stopnji rasti naj bi se sicer nekoliko znižali, vendar naj bi dobički pri tem še vedno zabeležili zavidljivo 21,5-odstotno rast ob 11,3-odstotnem povečanju prihodkov. Prav tako naj bi bil donosen tudi prvo četrtletje prihodnjega leta s 5,5-odstotno rastjo dobičkov in 8,2-odstotno rastjo prihodkov.
 
Vlagatelji lahko iz zapisanega sklepamo, da bodo največja ameriška podjetja še naprej uspešno poslovala, kar predstavlja dober obet za prihodnje vlaganje v omenjeni regiji, kljub morebitnemu občutku oblikovanja »vrha« gospodarske rasti v zadnjih nekaj mesecih.

Avtor: Rok Gutnik, asistent področja analiz, Triglav Skladi

Objavljeno v: Svet kapitala, datum: 4. 10. 2021

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Bodo pogonska goriva še naprej tako draga?

Preberi več